PROJEKAT „JAČANJE ULOGE MJESNIH ZAJEDNICA U BOSNI I HERCEGOVINI“

Svečano otvoren Društveni centar Općine Centar

Danas je zvanično otvoren Društveni centar Općine Centar u Ulici Muhameda Kantardžića na broju 3 (nekadašnja zgrada „Svjetlosti“).

Centar je otvoren u okviru druge faze projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini“ kojeg finansira Vlada Švicarske i Švedska, a provodi ga Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP).

 

U projektu također učestvuje i Općina Centar Sarajevo sa pet mjesnih zajednica: Bardakčije, Marijin Dvor, Crni Vrh-Gorica, Park-Višnjik i Nahorevo. Danas su Društveni centar otvorili načelnik Općine Centar Srđan Mandić, Maja Zarić, predstavnica Ambasade Švicarske u BiH, Mario Vignjević, predstavnik Ambasade Švedske u BiH i Samir Omerefendić, predstavnik UNDP-a.

 

–Ideja osnivanja, odnosno otvaranja ovog centra, kao i centara koje ćemo otvoriti u narednom periodu jeste da mjesne zajednice postanu mjesto okupljanja građana, mjesto gdje će se donositi neke važne odluke, kao i mjesto gdje će se i nevladin sektor okupljati. Općina Centar želi da se što više približi svojim građanima i građankama, te da postane općina koja je otvorena svima koji tu žive. Naša politika jeste da u najvećoj mogućoj mjeri slušamo šta nam ljudi govore i da to provodimo u djelo, da budemo servis građanima. Niz projekata je još u toku, poput pilot projekata koje smo u mjesnim zajednicama pokrenuli, a radi se o mogućnosti ovjere dokumenata, kazao je načelnik Mandić.

 

-U navedenom projektu, kojeg finansiraju dvije vlade, učestvuje 41 jedinica lokalne samouprave iz cijele Bosne i Hercegovine, što uključuje 199 mjesnih zajednica sa kojima mi direktno radimo kao najjačom sponom između građana i lokalne uprave. Ovo je jedan od 38 društvenih centara koji su do sada otvoreni u Bosni i Hercegovini i za koji se nadamo da će zaista povezivati građane, dovoditi ih u ovakve centre gdje će se raditi različite društveno korisne aktivnosti. Centar je na raspolaganju građanima općine Centar, ali s obzirom da je  ovo gradska općina, siguran sam da će i drugi građani imati priliku da ga koriste, izjavio je Samir Omerefendić iz UNDP.

 

Društveni centar će biti na usluzi svim građanima, mjesnim zajednicama, nevladinim organizacijama, kao i ostalim neformalnim grupama, organizacijama i institucijama sa područja općine Centar koji doprinose razvoju Općine i promociji ciljeva održivog razvoja.

 

-Švicarska već dugi niz godina podržava općine širom Bosne i Hercegovine, unapređenju njihovog rada, te kvalitetu usluga koje pruža. Ovaj projekat koji ima za cilj jačanje uloge mjesnih zajednica je u BiH u šestoj godini implementacije. Vrijednost projekta u ove dvije faze je preko 20 miliona KM. Vjerujemo da je značajna uloga građana u donošenju odluka, u postavljanju prioriteta,  u razvoju općina, u tome šta je potrebno da se uradi kako bi kvalitet njihovog života bio bolji, kroz revitalizaciju uloge mjesnih zajednica, poručila je Maja Zarić iz Ambasade Švicarske.

 

Projekat „Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini“ ima za cilj povećanje učešća građana u definisanju prioriteta lokalne zajednice koje finansira lokalna uprava. Druga faza ovog projekta traje do 2024. godine.

 

Mario Vignjević iz Ambasade Švedske je u svom obraćanju prisutnima  kazao da se kroz ovaj projekat želi vratiti stari značaj mjesne zajednice u funkcionisanju jedinice lokalne samouprave.

 

-Današnje otvaranje ovog Centra jeste jedan od načina kako približiti određene stvari građanima, kako ih aktivirati i dati najbolju moguću vezu između donosioca odluka i njih koji žive u ovim mjesnim zajednicama. Ovakvih centara smo, uz podršku lokalnih vlasti, napravili dosta u projektu i služiti će za razmjenu iskustava, za razmjenu ideja i za razmjenu svih mogućih projekata koji mogu biti od koristi građanima, kazao je Vignjević.

14.05.2024.
„NEPOVRATNA DIGITALIZACIJA DRUŠTVA – TEHNOKULTURA“
Općina Centar podržala održavanje međunarodne konferencije
14.05.2024.
POKRENUTA NOVA PROCEDURA JAVNE NABAVKE
Nabavka ruksaka i školskog pribora za prvačiće sa Centra
Više vijesti