Završna konferencija projekta ArcheoDanube

Delegacija Općine Centar Sarajevo učestvovala je na završnoj konferenciji projekta ArcheoDanube, u sklopu Interreg Danube transnacionalnog programa.

Nosilac projekta u vrijednosti od oko dva miliona eura je Gradska Općina Ptuj iz Slovenije, a partner između ostalih i Općina Centar Sarajevo.

Završnoj konferenciji u ime Općine Centar su prisustvovali načelnik Srđan Mandić, sekretarka Adelina Džanković i saradnici.

Projekat ima za cilj pripremu konkretnih planova, treninga i alata za očuvanje i promociju arheoloških nalazišta i njihovo inkorporiranje u nove turističke inicijative.

Kulturna baština u gradovima Dunavskog sliva je bogata i raznolika, ali pod pritiskom i to zbog nedostatka zajedničkih politika, znanja i resursa. Svi su partneri suočeni sa istim izazovima, kao što su kako uključiti i predstaviti arheološku baštinu u savremenom društvenom okruženju, kako se uklopiti u urbane dijelove gradova, kako integrirati sačuvane ostatke unutar zgrada i područja gradova radi prezentacija, kako osigurati održivi razvoj i kako postići ekonomski utjecaj i vidljivost izvan lokalne razine.

Na konferenciji su prezentirani postignuti rezultati projekta, te nastavljena diskusija na temu očuvanja  i promocije arheoloških nalazišta u budućnosti. Pilot aktivnost Općine Centar Sarajevo koja se provodi kroz ovaj projekat su sistematska arheološka istraživanja na lokalitetu Debelo brdo - Vranjače. Cilj istraživanja je pripremiti lokalitet za osnivanje budućeg arheološkog parka.

 

Pored aktivnosti u okviru projekta, delegacija Općine Centar Sarajevo je uspostavila i planove saradnje na budućim transnacionalnim projektima sa partnerima iz Ptuja iz Slovenije.

 

03.05.2024.
OBILJEŽAVANJE DANA OPĆINE CENTAR OD 2. DO 9. MAJA
Položeno cvijeće na spomen-obilježja
03.05.2024.
U EVROPSKOJ KUĆI KULTURE I NACIONALNIH MANJINA
Otvorenje izložbe Ade Sivac
Više vijesti