OPĆINA CENTAR FINANSIJSKI PODRŽALA PROJEKAT

Počela implementacija projekta „EkoTopija“

Inicijativa za šumarstvo i okoliš – FEA, počela je implementaciju projekta „EkoTopija – Održiva zajednica Pionirska dolina“, koji je finansiran od strane Općine Centar Sarajevo.
Počela implementacija projekta „EkoTopija“

 Inicijativa za šumarstvo i okoliš – FEA, počela je implementaciju projekta „EkoTopija – Održiva zajednica Pionirska dolina“, koji je finansiran od strane Općine Centar Sarajevo.

Ovaj projekat ima pilot pristup i njegove ključne aktivnosti podrazumijevaju postavku dva  „solarna stabla“, na dva lokaliteta u širem krugu Pionirske doline i to: naselje Pionirska dolina (tri stambene zgrade na adresi Nahorevska 136) i JU Osnovna škola „Nafija Sarajlić“.

Sunčeva energija pruža električnu energiju pomoću fotonaponskih ćelija i obzirom na to, generisana energija će biti dostupna svima i koristiti će se za punjenje mobitela, tableta, laptopa i ostalih električnih uređaja, kao i za led rasvjetu na samom „stablu“.

 

Organizacija FEA će u narednom periodu raditi na jačanju svijesti zajednice, kao i na edukaciji građana o važnosti zelene energije i upotrebe obnovljivih izvora energije (u ovom slučaju energije sunca), te na promicanju koncepta zajednica obnovljive energije - ZOE.

 

Energetska kriza je pokazala da su neophodni svi dostupni alati kako bi se ostvarile energijske uštede i zeleni evropski klimatski cilj, a to je ukidanje fosilnih goriva. Pretvaranje energetske tranzicije u stvarnost moguće je samo uz aktivno učešće građana i lokalnih zajednica, a sve aktuelniji postaje koncept ZOE kojeg ovaj projekat promiče.

 

ZOE prvenstveno trebaju pružati ekološke, ekonomske i društvene koristi zajednici, a vođen je principima otvorenog i volonterskog članstva.

 

Organizatori pozivaju sve da ih prate na društvenim mrežama, kako bi bili u toku sa aktivnostima na ovom zanimljivom projektu.

 

Projekat je finansijski podržala Općina Centar u okviru javnog poziva nevladinim organizacijama, koji će biti finansirani/sufinansirani iz budžeta Općine u 2022. godini.

27.04.2024.
OBILJEŽENA 31. GODIŠNJICA
Sjećanje na ubijenu djecu u Jukićevoj ulici
26.04.2024.
PROJEKAT „MREŽA CENTARA ZA ZDRAVO STARENJE“
Odabrani projekti organizacija civilnog društva
26.04.2024.
POMOĆ SOCIJALNO UGROŽENIM STANOVNICIMA CENTRA
Načelnik Mandić uručio 31 paket pomoći
Više vijesti