MOJA ULICA, MOJA MAŠTA

Održana prezentacija inicijative za urbanu transformaciju Općine Centar

Jučer je u prostorijama Društvenog centra smještenog u Ulici Muhameda Kantardžića 3 održana prezentacija rezultata inicijative za urbanu transformaciju Općine Centar.

 Naime, riječ je o inicijativi „Re-Imagine: Moja ulica, moja mašta“ koju su u proteklih godinu dana zajednički provodile Općina Centar Sarajevo i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP u BiH), Grad Sarajevo i Arhitektonski fakultet Univerziteta u Sarajevu.

 

Prezentaciji su prisustvovali predstavnici Općine Centar na čelu sa načelnikom Srđanom Mandićem, Rezidentna predstavnica UNDP-a u Bosni i Hercegovini Steliana Nedera i saradnici, predstavnici Evropske delegacije u BiH, predstavnici ambasada Francuske, Slovenije i Češke, te predstavnici lokalnih vlasti iz cijele Bosne i Hercegovine.

 

Da podsjetimo, početkom prošle godine puštena je u rad online platforma za učešće građana u osmišljavanju javnih prostora u Bosni i Hercegovini - urbanlab.ba.

 

Platforma je inovativni virtualni alat koji je razvio Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini, a pomaže lokalnim vlastima da prikupe ideje građana za obnovu javnih prostora, poput ulica, parkova, trgova ili zapuštenih lokacija.

 

Prva lokalna uprava koja je počela koristiti platformu centar.urbanlab.ba za prikupljanje mišljenja javnosti o budućim funkcijama jednog javnog prostora je Općina Centar Sarajevo.

 

Općina Centar je čitavu prethodnu godinu posvetila osmišljavanju strategije i uvođenju novog načina promišljanja i planiranja javnog gradskog prostora, o čemu je govorio načelnik Mandić.

 

- Veliki broj lokalnih zajednica suočava se regulacionim planovima koji su se donosili bez uključivanja onih koji kojih se to najviše tiče, a to su građani. Zbog odsustva komunikacije lokalnih vlasti i građana, građani su vrlo često bili nezadovoljni. U želji da promijenimo takvu praksu, tražili smo najbolje načine da uključimo građane u proces donošenja odluka, jer mi smo prije svega servis građana, a njihov glas nam je obaveza slušati. Uz veliku pomoć UNDP-a pokrenuli smo jedinstvenu inicijativu zelene urbane transformacije koja je imala za cilj pokretanje urbanog aktivizma, unapređenje inkluzije kroz inovativne pristupe i implementaciju portfolija intervencija u ulicama i javnim prostorima Općine Centar. Isključivo slušamo i želimo slušati glas građanki i građana sa područja naše lokalne zajednice prilikom planiranja javnog prostora. Krenuli smo od uličnih radionica, razgovarali smo sa građanima šta je to što oni žele, provodili smo ankete. U okviru ovog pilot projekata razmatrali smo pet lokacija na teritoriji ove lokalne zajednice i to ulice Radićeva, Musala i Franca Lehara te Hastahana i Merhemića trg. Kroz ovaj proces građani odlučuju i kreiraju prostor u kojem žive. Veliko mi je zadvoljstvo da građani prepoznaju važnost učestvovanja u donošenju odluka čime se jača povjerenje između građana i Općine. Važno je da naši partneri prepoznaju rezultate projekta i da nam i dalje pružaju podršku, poručio je Mandić.

 

Rezidentna predstavnica UNDP-a u Bosni i Hercegovini Steliana Nedera istakla je važnost uključivanja građana u procese donošenja odluka.

 

- U smislu naših nastojanja da imamo zeleniji i održiv prostor za život nastojali smo osmisliti prema budućnosti orijentiranu viziju kako se možemo pokrenuti od tradicionalnog življenja u gradu do nečega što bi bilo primjereno za našu djecu i buduće generacije. Znajući da je ovaj pokret već prisutan i da nudi mogućnost povezivanja i prenosa znanja, zaista nam je bilo zadovoljstvo da smo ga mogli podržati. Želim se zahvaliti načelniku Mandiću i njegovom timu koji su vodili i implemetirali ovu aktivnost. Mi smo pomogli platformu, i zaista smo sretni koliko je interesa ovakav način rada izazvao i koliko je ljudi iskazalo interes za osmišljavanje javnih prostora, poručila je Nadera.

 

Na kraju prezentacije zaključeno je da je cilj da se projekat nastavi i proširi i na druge općine i gradove koji su izrazili interes kao što su Mostar, Zenica i Banja Luka.  

13.05.2024.
NA OBJEKTIMA JAVNOG I KOLEKTIVNOG STANOVANJA
Započelo uklanjanje grafita sa fasada i javnih površina u Centru
13.05.2024.
OPĆINA CENTAR OBEZBIJEDILA 37.000 KM
Utrošena sredstva za prijevoz predškolaca sa invaliditetom
13.05.2024.
IZDVOJENO 5.000 MARAKA
Općina Centar finansijski podržala Atletski savez BiH
Više vijesti