ŽELIM BITI DIO DRUŠTVA

Obilježen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, koji se u svijetu obilježava 3. decembra, ima za cilj da promoviše razumijevanje problema invaliditeta i mobilizira podršku za dignitet, prava i dobrobit osoba sa invaliditetom.

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić zajedno sa pomoćnicom za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Lejlom Dizdarević i kolegom Anesom Kujovićem pridružio se danas štandu u SCC-u na kojem su studenti Fakulteta političkih nauka, Filozofskog fakulteta, Medicinskog fakulteta i Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu lobirali za prava invalidnih lica u oblasti zapošljavanja.

Projekat „Moj posao - ekonomsko osnaživanje osoba s invaliditetom (OSI)“ već dvije godine na prostoru našeg grada i zemlje finansira vlada Češke Republike, a provodi češka humanitarna i razvojna organizacija „People in Need“, uz podršku partnera.

Jedan od primjera dobre prakse je zapošljavanje osoba sa invaliditetom u Općinu Centar.

Anes Kujović  je osoba sa Down sindromom a od februara 2022. godine u Općini Centar stiče radno iskustvo u Službi za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport.

Načelnik Mandić izrazio je nadu da će i druge institucije slijediti primjer Općine Centar, lokalne zajednice koja pruža jednake mogućnosti za sve.

Obilježavanjem ovog datuma se teži podizanju svijesti o dobrobitima integrisanja osoba sa invaliditetom u sve aspekte političkog, ekonomskog i kulturnog života. Tema ovog dana je zasnovana na cilju potpunog i jednakog uživanja ljudskih prava i učešća u društvu osoba sa invaliditetom, usvojenog od Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 1982. godine.

Kako bi se našim sugrađanima olakšao život i svakodnevna komunikacija Općina Centar realizuje niz projekata namijenjenih našim sugrađanima sa invaliditetom.

Općina će i u narednom periodu realizovati projekte koji za cilj imaju potpunu integraciju u društvo osoba sa invaliditetom.

13.05.2024.
NA OBJEKTIMA JAVNOG I KOLEKTIVNOG STANOVANJA
Započelo uklanjanje grafita sa fasada i javnih površina u Centru
13.05.2024.
OPĆINA CENTAR OBEZBIJEDILA 37.000 KM
Utrošena sredstva za prijevoz predškolaca sa invaliditetom
13.05.2024.
IZDVOJENO 5.000 MARAKA
Općina Centar finansijski podržala Atletski savez BiH
Više vijesti