POVODOM MEĐUNARODNOG DANA LJUDSKIH PRAVA

Održan okrugli sto „Ljudska prava sa osvrtom na prava pacijenata“

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava Općina Centar u saradnji sa Zdravstvenim savjetom Općine Centar organizirala je okrugli sto pod nazivom „Ljudska prava sa osvrtom na prava pacijenata“ u velikoj sali Općine Centar.

Uvodničar dr. Mehmed Kulić u svom izlaganju naglasio je važnost konstantnog rada na eliminaciji svih oblika diskriminacije pacijenata, jer je to obaveza doktora kroz zakonodavstvo.

 

Uvodnu prezentaciju održala je dr. Behka Durak naglasivši značaj UN Deklaracije o ljudskim pravima, sa akcentom na prava pacijenata, kao što su prava na zdravstvenu zaštitu, socijalnu sigurnost, zdravstvo i zdravstvenu njegu, a koja spadaju među temeljna prava svakog čovjeka.

 

Drugu prezentaciju, o temi „Ljudska prava sa osvrtom na prava pacijenata“ održao je predsjednik  zdravstvenog savjeta Općine Centar dr. Bakir Nakaš koji je objasnio značaj i važnost postojanja zdravstvenog savjeta na lokalnom nivou.

 

Pored ovih, prezentacije su održali i predstavnici  Crvenog križa Općine Centar Sarajevo, Udruženja „Generacija“ i organizacije „Hilsfwerk“ te upoznali sve prisutne sa aktivnostima koje provode u ovoj lokalnoj zajednici, a za dobrobit svih građana.

 

Učesnici na okruglom stolu bili su dopredsjedavajući Općinskog vijeća Benjamin Isović, vijećnici Belma Kapo, Dragan Stevanović, Velija Katica i Miralem Šenderović, pomoćnica općinskog načelnika za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Općine Centar Jasmina Fazlić, šefica odsjeka za socijalnu zaštitu Općine Centar Amra Sabrihafizović-Hajdarević, predstavnici zdravstvenih ustanova sa sjedištem u općini Centar, predstavnici Zdravstvenog savjeta Kantona Sarajevo i Zdravstvenog savjeta Općine Stari Grad, Predstavnici NVO – Udruženja Centar za zdravo starenje „Generacija“, organizacije HILFSWERK Austrija – „Kuća podrške“, Crvenog križa Općine Centar Sarajevo.

 

Zaključeno je da svaki pacijent mora znati svoja prava da bi mogao aktivno učestvovati u zdravstvenom procesu, te da mora imati pravo na pravovremenu i validnu informaciju, kako bi mogao donositi odluke o svom liječenju.

14.05.2024.
„NEPOVRATNA DIGITALIZACIJA DRUŠTVA – TEHNOKULTURA“
Općina Centar podržala održavanje međunarodne konferencije
14.05.2024.
POKRENUTA NOVA PROCEDURA JAVNE NABAVKE
Nabavka ruksaka i školskog pribora za prvačiće sa Centra
Više vijesti