TIPIZIRANI OBJEKTI U UŽOJ GRADSKOJ JEZGRI

Uvođenje reda u oblast korištenja javnih površina

S obzirom da su se proteklih dana u medijskom prostoru pojavili određeni komentari o postavljanju kioska u užoj gradskoj jezgri, koristimo priliku da podsjetimo na nekoliko bitnih činjenica, a o kojima smo već ranije u nekoliko navrata informisali javnost.
Uvođenje reda u oblast korištenja javnih površina

Prvi tipizirani objekat postavljen je još u julu 2022. godine u Ferhadiji, a u skladu sa Odlukom i Programom o privremenom korištenju javnih površina na području općine Centar Sarajevo. Općinsko vijeće je ove dokumente usvojilo na 18. redovnoj sjednici održanoj 2. juna 2022. godine, sa 24 glasa ZA, i niti jednim protiv. Sastavni dio materijala, koje su pripremile nadležne službe, a o kojima se Vijeće izjašnjavalo bio je i detaljan vizualni prikaz predloženih tipiziranih objekata na koji su vijećnici mogli iznijeti eventualne primjedbe ili sugestije. 

Osnovna namjera postavljanja tipiziranih objekata je da se uvede red u oblast zauzimanja i korištenja javnih površina, a da se istovremeno višegodišnjim zakupcima omogući da zadrže radna mjesta i nastavak obavljanja privrednih djelatnosti. 

Donošenju novih dokumenata kojim se uređuje ova oblast je prethodila Odluka o dopunama Odluke o privremenom korištenju javnih površina koju je Općinsko vijeće Centar Sarajevo usvojilo na 12. redovnoj sjednici održanoj 16. decembra 2021. godine. Navedenom odlukom je utvrđena zabrana korištenja javnih površina u svrhu postavljanja objekata jednostavnih usluga, uslužnih naprava, dječijih autića i vozića, štandova za prodaju lutrije, karata i polovnih knjiga, info stolova, zabavnih parkova, reklamnih balona, prodajnih stolova-tezgi i ostalih specifičnih sadržaja (umjetnici za izvođenje kulturnog i zabavnog programa), do donošenja nove odluke o privremenom korištenju javnih površina i Programa privremenog korištenja javnih površina na području općine Centar. Zabrana korištenja javnih površina odnosila se na dio ekstra i prve zone, i to na ulice Ferhadija, Maršala Tita (na potezu od Vječne vatre do ulice Koševo, izuzev trga ispred BBI centra), Muhameda Kantardžića i Gajev trg. Naknadnom izmjenom odluke Općinsko vijeće je primjenu privremene zabrane odložilo do 30. juna 2022. godine kako bi se zakupcima omogućila lakša prilagodba na nove uslove poslovanja. 

Program o privremenom korištenju javnih površina je integralni dokument kojim su definisana uputstva za izbor lokacija kao i vrsta urbane opreme i aktivnosti koje su dozvoljene na otvorenim, javnim površinama u urbanoj zoni općine Centar. Program je rezultat višemjesečnog rada, te detaljne analize i obilazaka potencijalnih lokacija u gradskoj jezgri. 

Jedan od ciljeva Programa jeste da se urbani moblijar koji se odnosi na objekte jednostavnih usluga i privremene prodajne i uslužne objekte (pokretne naprave, prodajni štandovi, kiosci, stolovi i drugi privremeni objekti) kojima se privremeno zauzimaju javne površine unificira.

Lokacije za privremeno zauzimanje i korištenje javnih površina na području općine Centar Sarajevo odobravaju se u skladu sa Zakonom o privremenom korištenju javnih površina na području Kantona Sarajevo. 

 

25.04.2024.
ODRŽANA 39. REDOVNA SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA CENTAR
Usvojene izmjene Odluke o izvršavanju Budžeta Općine Centar za 2024.
25.04.2024.
OPĆINA CENTAR FINANSIRALA RENOVIRANJE SA 66.236 KM
Počela rekonstrukcija Otvorene scene Obala
Više vijesti