OPĆINA ĆE OBEZBIJEDITI UDŽBENIKE, ŠKOLSKI PRIBOR I RUKSAKE

U prvom upisnom roku upisano je 562 prvačića

Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju Kantona Sarajevo („Službene novine Kantona Sarajevo", broj 33/21) definisano je da se upis u redovnu školu obavlja u februaru, a u izuzetno opravdanim slučajevima i u augustu.
U prvom upisnom roku upisano je 562 prvačića

Tako se upis djece u prvi razred za školsku godinu 2023/2024. u Kantonu Sarajevo obavljao u periodu od 1. februara do 28. februara 2023. godine i to je bio prvi upisni rok.

U prvom upisnom roku u osnovne škole sa područja općine Centar (OŠ „Nafija Sarajlić“, OŠ „Musa Ćazim Ćatić“, OŠ „Alija Nametak“, OŠ „Katolički školski centar“, OŠ “Vladislav Skarić“, OŠ „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak, OŠ „Hasan Kaimija“, OŠ „Isak Samokovlija“, OŠ „Safvet-beg Bašagić“, OŠ „Silvije Strahimir Kranjčević“, OŠ „Hasan Kikić“, OŠ „Šip“ i „Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju“), ukupno je upisano 562 prvačića i to 283 djevojčiće i 279 dječaka.

Osim redovnih izdvajanja za unapređenje nastavnog procesa i poboljšanje uslova rada i boravka u obrazovnim ustanovama, počev od predškolskog pa do visokog obrazovanja, Općina Centar je i ove školske godine obezbijedila finansijska sredstva za besplatne udžbenike, školski pribor i ruksake za sve prvačiće koji su upisani u osnovne škole na njenom području, a za tu namjenu je u ovogodišnjem budžetu planirano oko 110.000 maraka.