JEDINSTVENI PROJEKAT U KANTONU SARAJEVO

„Urbana poljoprivreda“ u pet osnovnih škola

U zgradi Općine Centar načelnik Srđan Mandić i dekan Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Muhamed Brka potpisali su sporazum o realizaciji sredstava ovoj visokoškolskoj ustanovi.

Naime, iz budžeta Općine Centar izdvojeno je 45.000 KM Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu za implementaciju projekta „Urbana poljoprivreda“ u pet osnovnih škola na području općine Centar i to „Hasan Kaimija“, „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“, „Nafija Sarajlić“, „Alija Nametak“ i „Šip“. 

-Mi sa školama realiziramo različite projekte koji imaju za cilj podizanju svijesti kod djece o važnosti zaštite okoliša ali i promociju zdravih životnih stilova. Urbana poljoprivreda je sve popularnija u gradskim sredinama širom svijeta, a posebno se radujem što će mališani u dvorištima svojih škola moći da se bave proizvodnjom zdrave hrane. Zahvaljujem Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu što je prepoznao značaj i priključio se realizaciji ovog projekta, a svakako očekujemo dobre rezultate, rekao je načelnik Mandić. 

Projekat „Urbana poljoprivreda“ ima za cilj da učenicima pet osnovnih škola prezentira značenje eko vrta u teoriji, način proizvodnje voća i povrća po principima ekološke poljoprivrede u urbanim sredinama, promovisanje zdravih zdravstvenih navika, podizanje svijesti o važnosti zaštite okoliša, proizvodnje zdravstveno ispravne hrane, te socijalizaciju djece kroz osiguranje hrane za socijalno ugrožene. 

-Koristim priliku da se zahvalim Općini Centar i načelniku Mandiću na prilici koja je pružena Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu. Ovo je sjajna prilika da se djeci pokaže kako čuvati našu okolinu i kako samostalno proizvoditi zdrave namirnice, naučiti ih nekim temeljnim principima koje naš fakultet njeguje decenijama, poručio je dekan Brka. 

U plastenicima koji će u narednom periodu biti postavljeni u dvorištima škola, djeca će saditi sadnice paradajza, paprika, jagoda, ljekovitog i začinskog bilja, ali i cvijeća.

Potpisivanju sporazuma prisustvovale su pomoćnica za privredu i poslovne prostore Neira Mlinarević, pomoćnica za obrazovanje društvene djelatnosti, kulturu i sport Lejla Dizdarević kao i direktori i koordinatori projekta iz pet osnovnih škola koje učestvuju u projektu. 

25.04.2024.
ODRŽANA 39. REDOVNA SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA CENTAR
Usvojene izmjene Odluke o izvršavanju Budžeta Općine Centar za 2024.
25.04.2024.
OPĆINA CENTAR FINANSIRALA RENOVIRANJE SA 66.236 KM
Počela rekonstrukcija Otvorene scene Obala
Više vijesti