INICIJATIVA ZA PREIMENOVANJE ULICA

Pokrenuta procedura da ratni heroji dobiju svoje ulice u Centru

Članovi Udruženja „Maloljetni borci odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995.“ općine Centar Sarajevo su Komisiji Općinskog vijeća za javna priznanja i obilježavanje historijskih događaja i ličnosti dostavili inicijative za preimenovanje naziva ulica u Centru po imenima tri ratna heroja sa područja Mjesne zajednice „Hrastovi-Mrkovići“.
Pokrenuta procedura da ratni heroji dobiju svoje ulice u Centru

Prema ovoj inicijativi dijelove ulica Panjina kula, Grdonj, te Hamida Beširevića treba preimenovati po imenima poginulih branioca-heroja  tokom proteklog odbrambeno-oslobodilačkog rata: Elvis Husaković Eli, Hajrudin Ivazović Beban i Jusuf Hasanović Juka. Kako nalažu procedure Savjet MZ „Hrastovi-Mrkovići“ je održao zbor građana na kome su prisutni jednoglasno podržali ove inicijative, koje su upućene na usvajanje Općinskom vijeću Centar.

 

Kako stoji u inicijativi predloženo je da dio Ulice Panjina kula 121a-121v nosi naziv po Elvisu Husakoviću Eliju, koji je kao maloljetni borac poginuo u odbrani Sarajeva na početku agresije na BiH 1992. godine i dobitnik je općinskog priznanja „Plaketa sa zlatnim ljiljanima“.

 

Druga inicijativa se odnosi na preimenovanje novoizgrađene ulice koja sada nosi naziv Grdonj do broja 89 u Ulica Hajrudina Ivazović Bebana. Kako stoji u dostavljenoj biografiji Hajrudin Ivazović je rođen 11. juna 1963. godine u Tuzli. Na početku agresije na BiH i opsade Sarajeva priključio se odbrani grada. Posebno se istakao u borbama na Baricama, Špicastoj stijeni, Orlovcu i Panjinoj kuli gdje je kao borac poginuo u 29 godini života 1992. godine na borbenoj liniji. Posthumno je odlikovan najvećim ratnim priznanjem „Zlatni ljiljan“, kao i općinskim priznanjem „Plaketa sa zlatnim ljiljanima“.

 

Treća inicijativa je podnesena da se dio Ulice Hamida Beširevića 70-148 preimenuje u Ulica Jusufa Hasanovića Juke, koji je poginuo u odbrani BiH i garda Sarajeva u 20 godini života. Jusuf Hasanović Juka je dobitnik općinskog priznanja „Plaketa sa zlatnim ljiljanima“. Inicijative su razmatrane na 27. sjednici Općinskog vijeća Centar, održanoj 30. marta 2023. godine, gdje su dobile potrebnu većinu glasova vijećnika. U skladu sa utvrđenim procedurama Komisija za javna priznanja i obilježavanje historijskih događaja i ličnosti će usvojene inicijative uputiti nadležnoj komisiji Kantona Sarajevo.