Počela velika akcija čišćenja na području općine Centar

U organizaciji Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo velika koordinirana akcija čišćenja na području općine Centar počela je jutros u 7 sati u parku Hastahana a trajat će do subote 6. maja 2023. godine.

Utvrđenim programom, ova akcija koja će biti provedena u 19 mjesnih zajednica Centra, biće obuhvaćeno uklanjanje divljih deponija i kabastog otpada, ručno i mašinsko čišćenje javnih prometnih površina te rešetki  i slivnika za odvodnju, košenje i uređenje zelenih površina, uređenje stabala, košenje i uređenje gradskih groblja, te uređenje površina zaštićenih parkova i šetnica. Tokom trajanja akcije komunalna preduzeća će, u koordinaciji sa Općinom Centar i mjesnim zajednicama, realizovati čišćenje prvenstveno onih lokaliteta koji nisu obuhvaćeni programima redovnog održavanja, a u skladu sa prioritetima koje su iskazale mjesne zajednice.

Početak akcije obišli su načelnik Općine Centar Srđan Mandić, resorni ministar Almir Bečarević, te direktori i predstavnici preduzeća i ustanova.

-Ovo je već treća godina kako se realizira ova akcija, a mogu reći da smo ove godine spremniji nego ranijih godina. Kada vidim koliko nas jutros ima vrlo sam optimističan da će akcija biti uspješna. Naša komunalna preduzeća su iz dana u dan sve bolja i opremljenija. Da bismo tražili maksimalan angažman komunalnih preduzeća moramo im pomoći u nabavci opreme i mehanizacije, a Opština Centar to kontinuirano radi. U akciji učestvuju pored predstavnika kantonalnih komunalnih preduzeća i članovi mjesnih štabova civilne zaštite Opštine Centar te predstavnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Bjelave“. Koristim priliku da građanima uputim apel da se jave i priključe akciji kako bismo zajedno našu lokalnu zajednicu učinili mjestom ugodnijeg življenja. Koliko je važno da komunalna preduzeća rade na održavanju čistoće, toliko je važno i da nam građani u tome pomognu na način da adekvatno odlažu otpad i održavaju čistoću ispred svojih domova. Ovakve akcije trebaju postati svakodnevnica, i svi zajedno svih 365 dana u godini trebamo brinuti o svojoj životnoj sredini, poručio je Mandić.

Organizatori pozivaju građane da se uključe u ovu akciju kako bi svi zajedno dali doprinos da naš životni ambijent bude ljepši i uredniji.

Prvog dana akcije, u srijedu 3. maja,  prema utvrđenom programu planirane su sljedeće mjesne zajednice: „Soukbunar“, „Skenderija – Podtekija“ i „Nahorevo“. Istoga dana u noćnim satima biće nastavljena akcija čišćenja u mjesnim zajednicama: „Trg oslobođenja – Centar“, „Marijin dvor“, „Džidžikovac- Koševo I“,  „Mejtaš-Bjelave“, kao i dijelovi mjesnih zajednica „Park-Višnjik“ i „Skenderija-Podtekija“.

U četvrtak, 4. maja, na rasporedu su mjesne zajednice: „Breka“, „Koševo II“, „Pionirska dolina“, „Betanija“, te dio MZ „Nahorevo“.

Narednog dana, u petak 5. maja, akcija čišćenja biće provedena u mjesnim zajednicama: „Crni vrh – Gorica“, „Koševsko brdo“, „Donji Velešići“, „Ciglane“. Također istog dana u noćnim satima učesnici akcije će čistiti područja mjesnih zajednica: „Trg Oslobođenja – Centar“, „Marijin dvor“, „Džidžikovac-Koševo I“, „Mejtaš Bjelave“, te dijelove mjesnih zajednica „Park Višnjik“ i „Skenderija – Podtekija“.

Posljednjeg dana akcije, u subotu 6. maja, planirano je da akcija bude provedena u mjesnim zajednicama: “Šip“, „Bardakčije“ i „Hrastovi-Mrkovići“. Na područjima gdje je potrebno biće urađeno dodatno mašinsko čišćenje i pranje javnih površina.

Osim predstavnika ministarstva i Općine Centar, odnosno pripadnika Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Bjelave“ i mjesnih štabova civilne zaštite, u akciji učestvuju uposlenici komunalnih preduzeća: Park, Rad, Vodovod i kanalizacija, Pokop, Gras, te KJU za zaštićena prirodna područja Sarajevo.

25.04.2024.
ODRŽANA 39. REDOVNA SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA CENTAR
Usvojene izmjene Odluke o izvršavanju Budžeta Općine Centar za 2024.
25.04.2024.
OPĆINA CENTAR FINANSIRALA RENOVIRANJE SA 66.236 KM
Počela rekonstrukcija Otvorene scene Obala
Više vijesti