NAČELNIK MANDIĆ OBIŠAO GRADILIŠTE

Napreduju radovi na rekonstrukciji raskrsnice ulica Patriotske lige-Kromolj-Slatina

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić obišao je danas radove na rekonstrukciji raskrsnice i dijelova ulica Patriotske lige, Slatina i Kromolj.

Da podsjetimo, radove izvodi građevinska firma „Grakop“, a finansijer projekta je Općina Centar koja je za ovu namjeru iz budžeta izdvojila 348.112 KM. Za nadzor projekta je zadužena firma „Energoinvest“ d.d. Sarajevo.

Glavni projekat sanacije uradila je firma „TZI – Inženjering“ d.o.o. Sarajevo. U okviru pripremnih radova izvršeno je raščišćavanje lokacije od grmlja i samoniklog bilja, vađenje oštećenih ivičnjaka, zatim uklanjanje starog asfalta i podloge. Tokom proteklih nekoliko dana na dijelu Ulice Kromolj već je postavljen asfalt, a u narednom periodu slijedi sanacija dijelova ulica Patriotske lige i Slatina, kao i sanacija same raskrsnice.

Za adekvatnu odvodnju površinskih voda, koje su najčešći uzrok propadanja kolovozne konstrukcije, biće ugrađen drenažni sistem koji će biti spojen na gradski odvodni sistem. 

Zbog stabilizacije same saobraćajnice također je planirana izgradnja dva armirano-betonska potporna zida sa zaštitnim ogradama. 

U završnoj fazi projekta, nakon asfaltiranja, planirano je iscrtavanje horizontalne i postavljanje vertikalne saobraćajne signalizacije.

Da podsjetimo, u toku su i radovi na sanaciji dijela Ulice Kromolj i to do spoja sa Ulicom Armije RBiH. Finansijer projekta je također Općina Centar koja je za ovu namjeru iz budžeta izdvojila 276.163 KM.