UN SNAŽNA PODRŠKA LOKALNIM ZAJEDNICAMA

Rezidentna koordinatorica UN-a u BiH u posjeti Općini Centar

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić ugostio je jučer rezidentnu koordinatoricu UN-a u Bosni i Hercegovini Ingrid Macdonald.

Na sastanku je razgovarano o višegodišnjoj uspješnoj saradnji lokalnih vlasti i UN-a te zajedničkim projektima u cilju razvoja lokalne zajednice i jačanja kvaliteta života građana.

Naime, Općina Centar u partnerstvu sa Ujedinjenim nacijama već nekoliko godina realizira projekat ReLOaD kojeg finansira Europska unija (EU), a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP). Kroz ovaj projekat finansirani su brojni projekti nevladinih organizacija. 

Također, UNDP u Bosni i Hercegovini i Općina Centar uspješno provode inicijativu „Re-Imagine: Moja ulica, moja mašta“. Riječ je o online platformi za učešće građana u osmišljavanju javnih prostora u Bosni i Hercegovini - urbanlab.ba. Platforma je inovativni virtualni alat koji je razvio Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini, a pomaže lokalnim vlastima da prikupe ideje građana za obnovu javnih prostora, poput ulica, parkova, trgova ili zapuštenih lokacija.

-U okviru ovog pilot projekata razmatrali smo pet lokacija na teritoriji ove lokalne zajednice i to ulice Radićeva, Musala i Franca Lehara te Hastahana i Merhemića trg. Kroz ovaj proces građani odlučuju i kreiraju prostor u kojem žive. Važno je da naši partneri prepoznaju rezultate projekta i da nam i dalje pružaju podršku, poručio je Mandić.

UNDP je bio snažan partner Općini Centar od samog početka u odabiru idejnog rješenja za budući izgled javnog parka „Hastahana“ u Sarajevu, a saradnja u realizaciji projekta uređenja parka „Hastahana“ će biti nastavljena i u budućnosti. 

Na jučerašnjem sastanku načelnik Mandić prezentirao je rezidentnoj koordinatorici Macdonald pobjedničko idejno rješenje sa najvećim brojem osvojenih glasova. 

Rezidentna koordinatorica Macdonald izrazila je zadovoljstvo zbog činjenice da je Sarajevo među 100 gradova koji će sudjelovati u misiji EU za klimatski neutralne i pametne gradove. Odabrani gradovi će dobiti 360 miliona Eura podrške iz EU Horizon programa kako bi kako bi krenuli inovativnim putevima prema klimatskoj neutralnosti do 2030. godine. S tim u vezi rezidentna koordinatorica Macdonald se raduje nastavku partnerstva s Općinom Centar i načelnikom Mandićem.