UPRILIČEN PRIJEM U AMBASADI ITALIJE

Srednjoškolci i sportisti iz Centra putuju na sportske igre u Italiji

Zamjenik ambasadora Italije u Bosni i Hercegovini, njegova ekselencija Matteo Evangelista ugostio je danas učesnike ovogodišnjeg VII izdanja internacionalnih sportskih igara „Giochi del Tricolore“, a koje će održati u italijasnkom gradu Reggio Emilia od 24. do 30. jula ove godine.

Sedmo izdanje po redu internacionalnih sportskih igara „Giochi del Tricolore“ je događaj važan za razvoj amaterskog sporta, ali i prilika za razmjenu  društvenih i edukativnih  iskustava, učešća mladih na radionicama, a sve u cilju da se naglasi važnost sporta i njegove moći okupljanja različitih ljudi i kultura.

-Obradovan sam što će srednjoškolci i sportisti iz Sarajeva učestvovati na internacionalnim sportskim igrama u Italiji. Želim vam puno sreće i uspjeha. Ambasada Italije u Bosni i Hercegovini sa velikim zadovoljstvom i zahvalnošću podržava projekat bratimljenja dvije lokalne zajednice, poručio je zamjenik ambasadora Evangelista.

Manifestacija „Giochi del Tricolore“ je namijenjena mladim sportašima rođenim 2007., 2008. i 2009. godine u pratnji trenera te institucionalnih predstavnika iz gradova i pokrajina sa kojima Općina Reggio Emilia ima uspostavljene bratske i prijateljske veze.

Ovogodišnje izdanje internacionalnih sportskih igara „Giochi del Tricolore“ okupit će više od 1200 učesnika uključujući 990 sportista iz 20 zemalja i 29 gradova, među kojima su i učenici javnih ustanova „Prva gimnazija“ i „Gimnazija Obala“, te članovi Udruženja plivački klub „SPID“.

Da podsjetimo, Općina Centar finansira odlazak srednjoškolaca i sportista iz Sarajeva na sportske igre u Italiji. Takmičari iz Sarajeva svoje učešće uzet se u sportskim disciplinama odbojke, košarke i plivanja. Osam učesnika iz plivačkog kluba SPID takmičit će se u kategoriji osoba sa invaliditetom.

Općina Centar potpisala je prošle godine sporazum o bratimljenju sa Općinom Reggio Emilia, te na taj način uspostavila partnerstvo i saradnju na projektima iz oblasti kulture, sporta i drugih društvenih oblasti od obostranog interesa za sve mlade. 

Današnjem prijemu u Ambasadi Italije u Bosni i Hercegovini u ime Općine Centar prisustvovala je pomoćnica načelnika za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Lejla Dizdarević.