OSNOVNA ŠKOLA „VLADISLAV SKARIĆ“

Potpisan sporazum za izgradnju nove fiskulturne sale

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić potpisao je danas sporazum sa ministricom za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naidom Hotom-Muminović i direktoricom Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Belmom Barlov o realizaciji projekta izrade projektne dokumentacije i izgradnje objekta sale za tjelesni odgoj u Osnovnoj škola „Vladislav Skarić”.

Projektom je predviđena izrada projektne dokumentacije za izgradnju objekta sale za tjelesni odgoj, sanacija klizišta i izgradnja potpornog zida, te sama izgradnja nove fiskulturne sale. 

-Riječ je o projektu koji smo počeli još prošle godine, jer je fiskulturna sala bila neuslovna za odvijanje nastave. Opština Centar je finansirala i izvršila ukljanjanje starog objekta, sada slijedi sanacija klizišta, a istovremeno radimo novi projekat fiskulturne sale. Nadam se da ćemo uspjeti iduće godine početi radove na izgradnji nove sale tako da bi naši đaci u što skorijem roku dobili potpuno novu salu, rekao je  načelnik  Mandić. 

Osnovna škola „Vladislav Skarić" se nalazi na području općine Centar, te je od društvenog interesa  izgradnja objekta sale za tjelesni odgoj na području Općine.

-Saradnja Ministarstva za odgoj i obrazovanje, Općine Centar Sarajevo i Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo donosi novu priliku za poboljšanje uslova školovanja i potiče razvoj tjelesnog odgoja i sportskih aktivnosti među učenicima. Vjerujemo da će ovaj projekt imati dugotrajne pozitivne učinke na školsku zajednicu, te potaknuti zdravstveni i sportski duh među mladim generacijama, istaknula je ministrica za odgoj i obrazovanje Hota-Muminović.

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo će sufinansirati projekat izgradnje sale za tjelesni odgoj u iznosu od 1.000.000 KM, dok će Općina finasirati sanaciju klizišta i izgradnju fiskulturne sale, a visina sredstava će se utvrditi nakon izrade idejnog projekta. 

U budžetu Općine Centar za 2023. godinu za projekte sanacije klizišta na području općine Centar obezbijeđen je iznos od 1.485.000 KM, a iz navedenih sredstava Općina će finansirati sanaciju pomenutog klizišta.