„PJEŠAČKA ZONA – SARAJEVSKI ĆILIM“ KRASI CENTRALNI DIO GRADA

U toku završni radovi na rekonstrukciji šetališta

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić obišao je danas šetalište „Pješačka zona – Sarajevski ćilim“ gdje se izvode finalni radovi na rekonstrukciji pješačke zone.

Uprkos ekstremnim vremenskim uslovima i izrazito visokim temperaturama radnici građevinske firme „ITC“ d.o.o. Zenica izvode finalne radove na rekonstrukciji šetališta a nakon što je okončano i hortikulturno uređenje pješačke zone. 

Većina građevinskih radova je završena, a pješačka zona je oplemenjena mnogobrojnim ukrasnim grmljem, sezonskim cvijećem i novim stablima za koje je obezbijeđen i sistem navodnjavanja i osvjetljenje.

Duž pješačke zone postavljene su klupe, a šetalište će dodatno krasiti i postavljena ambijentalna led rasvjeta. 

U opisu koncepta projekta navedeno je da se kombinacijom više vrsta kamenih ploča i zelenila, duž šetališta, stvara jedinstvena površina – „ćilim“ po čemu je projekat i dobio naziv „Sarajevski ćilim“.

Riječ je o veoma složenim poslovima, naročito jer se radila i kompletna podzemna infrastruktura i zamjena dotrajalih instalacija, a sve kamene ploče su postavljane ručno. 

Projekt „Sarajevski ćilim“ je posebno važan za Općinu Centar zbog lokacije u samom centru grada, ali i zbog Spomenika ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995. godine, koji je sada dobio okruženje i pristup dostojan ovakvom spomeniku.

Također, postavljanjem žardinjera za zasadima drveća duž ulice Maršala Tita kao barijere od vrlo intenzivnog saobraćaja, prostor šetališta će biti sigurnije mjesto za igru djece, odmor roditelja i svih prolaznika koji će ovdje provoditi vrijeme.

Osim toga, prostor Velikog parka sa šetalištem je na ovaj način bolje povezan i predstavlja jednu cjelinu.

Inicijalnu ideju za projekat rekonstrukcije pločnika na potezu od ulice Trampina do Marijin Dvora su svojevremeno dali sami građani putem mjesne zajednice, a ova dionica je prvi dio cijelog planiranog uređenja pješačkih površina do Marijin Dvora. Idejni projekat budućeg izgleda šetnice uradio je arhitektonski studio „Zec“, odnosno arhitekta Amir Vuk Zec, koji u svojoj bogatoj karijeri ima čitav niz prepoznatljivih projekata.

Da podsjetimo, Općina Centar pokrenula je proceduru za nastavak uređenja pješačkog pojasa prema Marijin Dvoru i to na dionici od trga ispred objekta „Sarajevo šume“ (poznatom kao „trg ispred Bičakčića“) do trga Karla Paržika na Marijin dvoru (desna strana), a početak radova očekuje se uskoro. 

07.05.2024.
DELEGACIJA OPĆINE PRISUSTVOVALA POLAGANJU CVIJEĆA
Obilježen Dan sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva
Više vijesti