3. „FESTIVAL U CENTRU“

Načelnik Mandić predstavio program Festivala na press konferenciji

Na današnjoj press konferenciji održanoj povodom najave programskog sadržaja „Festivala u Centru“, općinski načelnik Srđan Mandić potpisao je ugovor u vrijednosti od 75.000 konvertibilnih maraka sa direktorom Sarajevo Film Festivala Jovanom Marjanovićem za realizaciju trećeg po redu „Festivala u Centru“.

Treće izdanje Festivala u Centru održat će se u Radićevoj ulici tokom održavanja 29. Sarajevo Film Festivala, od 11. do 18. augusta 2023., uz besplatan ulaz na sve programe. Festival u Centru organizuju Obala Art Centar i Općina Centar, uz podršku Turističke zajednice Kantona Sarajevo i u saradnji s Buybookom. U programu „Festivala u Centru“ su izložbe, koncerti, likovne radionice, promocije knjiga, različite sportske aktivnosti, zaboravljene igre djetinjstva, nastupi mažoretkinja, DJ-eva i drugi programi, namijenjene svim dobnim skupinama.

„Festival u Centru“ je osmišljen po uzoru na festivale ulične umjetnosti, savremenih manufaktura i gastronomije, sa ciljem da se jača urbani identitet, te publici i turistima ponude dodatni sadržaji na ulicama Sarajeva.

 

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić je predstavljajući ovogodišnji program „Festivala u Centru“ istaknuo da će tokom festivalskih dana Radićeva ulica, bit će ispunjena kreativnošću, pjesmom i plesom. Promovisat ćemo pisce, slikare, mlade muzičare, pripremili smo i programe za naše sugrađane koje se nalaze u trećoj životnoj dobi, a istovremeno radionice i igre za najmađe. Festival u Centru je tokom prethodnih godina stekao simpatije svih generacija koje su odlučile ljetne dane provesti na ulicama Sarajeva, poručio je načelnik Mandić

 

Haris Fazlagić, v.d. predsjednika Turističke zajednice Kantona Sarajevo, rekao je kako je dodatni sadržaj u vrijeme kada je ogroman broj turista u Kantonu Sarajevo za vrijeme održavanja Sarajevo Film Festivala, prioritet i neophodna dodatna vrijednost i za grad i za BiH. „Ljetna i cjelogodišnja turistička sezona u Kantonu Sarajevo veže se za Sarajevo Film Festival zbog ogromnog broja turista koji Festival privuče. Važno nam je ponuditi i građanima i turistima dodatni sadržaj, i razlog više da se duže zadrže u gradu. Očekujemo da će ovogodišnja turistička sezona nadmašiti rekordnu iz 2019. godine, i sve su to razlozi što podržavamo događaje kao što je 'Festival u Centru', koji donosi mnoštvo zanimljivih i vrijednih programa“, rekao je Fazlagić.

 

Izvršna direkotorica festivala Bookstan Lamija Milišić, koji organizira Buybook, najavila je da će tokom sedam dana Festivala organizirati osam književnih promocija, kao i izvođenje dvije predstave “Utornici”.

 

Direktor Sarajevo Film Festivala Jovan Marjanović: „Status kreativnog grada filma koji Sarajevo ima kao UNESCO grad filma, podrazumijeva postojanje aktivnosti koje povezuje više kreativnih industrija prisutnih u gradu. Upravo zato je 'Festival u Centru' fokusiran na ovaj dio grada – zbog blizine Akademije likovnih umjetnosti, nove Akademije scenskih umjetnosti, kulturno-sportskog centra Skenderija, Doma mladih, kina Meeting Point, izdavačke kuće i knjižare Buybook..., upravo tu dolazi do povezivanja različitih kreativnih industrija, a sve te djelatnosti dijelom će objediniti program ovogodišnjeg 'Festivala u Centru'. Naša poruka je da puno kreativnih ljudi na jednom mjestu generira kreativnu sinergiju. To je ideja cijelog programa.“

03.05.2024.
OBILJEŽAVANJE DANA OPĆINE CENTAR OD 2. DO 9. MAJA
Položeno cvijeće na spomen-obilježja
03.05.2024.
U EVROPSKOJ KUĆI KULTURE I NACIONALNIH MANJINA
Otvorenje izložbe Ade Sivac
Više vijesti