OBILJEŽEN DAN USTANKA NARODA I NARODNOSTI BIH

Delegacija Općine Centar položila cvijeće na spomen-obilježje „Vječna vatra“

Načelnik Srđan Mandić, zajedno sa delegacijom Općine Centar, danas je polaganjem cvijeća na spomen-obilježje „Vječna vatra“, obilježio Dan ustanka naroda i narodnosti BiH i 75 godina djelovanja SABNOR-a BiH.

- 27. jula 1941. godine su ljudi koji su tada vapili za slobodom krenuli u oružanu pobunu i udarili temelje Bosne i Hercegovine u kakvoj danas živimo.  Ne smijemo zaboraviti sve žrtve koje su pale za slobodu Bosne i Hercegovine i za granice Bosne i Hercegovine koje danas mnogi pokušavaju osporavati, rekao je načelnik Mandić.  

Uz evociranje sjećanja na događaje iz Drugog svjetskog rata i odbranu od agresije na BiH u periodu 1992. - 1995., istaknuta je potreba za stalnom afirmacijom antifašizma kao temelja za opstanak naše zemlje i bolju i prosperitetniju budućnost njenih naroda i građana.

Ove godine obilježava se 82. godišnjica ustanka protiv fašizma. Inače, 27. juli 1941. godine predstavlja jedan od najznačajnijih i najsvjetlijih datuma u historiji Bosne i Hercegovine. To je dan kada su narodi BiH započeli oružanu borbu protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu.

07.05.2024.
DELEGACIJA OPĆINE PRISUSTVOVALA POLAGANJU CVIJEĆA
Obilježen Dan sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva
Više vijesti