JEDNA OD NAJVEĆIH ZELENIH POVRŠINA U KS

Gradski park Jezero-Betanija poprima novi izgled

Otkako su započeli radovi na uređenju Gradskog parka Jezero na Betaniji, početkom jula, svakim danom ovaj prostor, kao jedna od najvećih zelenih uređenih površina u Kantonu Sarajevo, poprima novi izgled.

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić je zajedno sa vijećnicom Aidom Koluder-Agić danas obišao radove u parku koji pokriva površinu nešto manju od 7 hektara za čije uređenje je u budžetu Općine Centar obezbijeđen iznos od 896.973 KM. 

U okviru velikog investicionog projekta uređenja ove zelene oaze, smještene ispod zgrade Gradskog porodilišta „Zehra Muidović“ na Jezeru, glavnim projektom je planirano uređenje pet dječijih igrališta sa novim mobilijarom za bezbrižnu i sigurnu igru djece, kao i uređenje sedam novih rekreativnih zona sa novim spravama za vježbanje i rekreaciju. Također će biti izgrađena staza za rolanje kao i zip line. Za povećanje sigurnosti posjetitelja parka i dužeg noćnog korištenja ove zelene oaze planirana je i rekonstrukcija javne rasvjete što podrazumijeva ugradnju 18 visokih, te 74 niskih rasvjetnih tijela.

Za kompletan sadržaj parka biće izgrađena i dva nova platoa za postavljanje ljetnih bašti, kao i sanacija kanala za odvodnju površinskih voda. Osim navedenog biće postavljene nove kante za otpatke i parkovske klupe. Za lakšu orijentaciju posjetitelja parka planirano je postavljanje sedam mapa. 

Sa realizacijom ovog značajnog projekta stanovnici Sarajeva će dobiti na korištenje potpuno uređen park u kojem se mogu opustiti u zelenilu, upražnjavati fizičke aktivnosti, a najmlađi uživati u igri na dječijim igralištima. 

Izvođenje radova je nakon provedene procedure javnih nabavki odabira najpovoljnijeg izvođača radova povjereno konzorciju firmi „Mibral“ d.o.o. Sarajevo i „Flex Invest“ d.o.o. Sarajevo, a za nadzor je zadužena firma „Energoinvest“ d.d. Sarajevo. 

07.05.2024.
U OKVIRU DANA OPĆINE CENTAR
Obilježavanje Dana Odreda „Soukbunar“
07.05.2024.
U OKVIRU OBILJEŽAVANJA DANA OPĆINE CENTAR
Na scenu u Jelićevoj 1 dolazi predstava Državni lopov
07.05.2024.
CENTAR KULTURE I MLADIH OPĆINE CENTAR
Kulturna dešavanja u mjesecu maju
Više vijesti