SPECIJALISTIČKI PREGLEDI ZA RVI - KORISNIKE TUĐE NJEGE I POMOĆI

Ljekarski pregledi na kućnoj adresi

U okviru realizacije projekta „Specijalistički pregled za RVI – korisnike tuđe njege i pomoći na adresi prebivališta“ općinski načelnik Srđan Mandić i generalni direktor Javne ustanove Dom Zdravlja Kantona Sarajevo Abel Baltić zajedno sa timom ljekara posjetili su korisnike na lokalitetu Šip.

Tom prilikom ljekari su obavili preglede sa detaljnom anamnezom zdravstvenog stanja korisnika tuđe njege i pomoći.  

 

Projekat se realizira na osnovu potpisanog sporazuma između Općine Centar Sarajevo i JU „Dom zdravlja Kantona Sarajevo“.

 

Zdravstvene preglede obavljaju ljekari porodične medicine na adresi prebivališta RVI – korisnika tuđe njege i pomoći, a isti obuhvataju pregled kompletne krvne slike sa specifičnim laboratorijskim parametrima, EKG dijagnostiku i stručnu obradu sa preporukama ljekara. Ukoliko se uoče eventualni zdravstveni problemi i ukaže potreba za proširenje obima pretraga, korisnik prava će biti transportovan u OJ „Centar“ gdje će se potrebne dodatne pretrage i realizovati.

 

U cilju prevencije bolesti i podizanja svijesti o važnosti obavljanja preventivnih pregleda, a prije svega za korisnike kojima je potrebna posebna njega i pomoć drugog lica, navedenim pilot projektom želi se obezbijediti da zdravstvene usluge budu dostupne i na adresi prebivališta lica kojima je ova vrsta brige i pomoći potrebna. 

 

-Koristim priliku da se zahvalim direktoru Baltiću što je Javna ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo, organizaciona jedinica Centar, svoje znanje i kompletnu logistiku učinila dostupnom za pripadnike boračke populacije, RVI korisnike tuđe njege i pomoći i što će i dalje pružati podršku i nastaviti sa pregledima i ostalih kategorija u cilju brige o zdravlju stanovništva, naglasio je načelnik Mandić.

 

 Prilikom ljekarskog pregleda korisnik Hakija Štitkovac - RVI 100% I grupe, ortopedskog dodatka I stepena i tuđe njege i pomoći drugog lica I stepena zahvalio se načelniku Mandiću na ideji i iskazanoj brizi o zdravlju boračke populacije, te pohvalio Općinu i nadležnu Službu za preduzete korake na unapređenju i proširivanju prava i usluga na polju zdravstvene zaštite.

 

Općina Centar Sarajevo će i dalje implementirati ovakve i slične projekte u cilju kreiranja lokalne zajednice po mjeri svih njenih stanovnika, sa posebnim akcentom na osobe sa invaliditetom u vidu podrške i njihove pune inkluzije u društvo i zajednicu.

07.05.2024.
DELEGACIJA OPĆINE PRISUSTVOVALA POLAGANJU CVIJEĆA
Obilježen Dan sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva
Više vijesti