NASTAVAK PROJEKTA POVEĆANJA SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU

Nova saobraćajna signalizacija na Koševskom brdu

Na osnovu zahtjeva i inicijativa naših sugrađana i savjeta mjesnih zajednica započela je realizacija projekta ocrtavanja horizontalne i postavljanja nove vertikalne saobraćajne signalizacije.

Služba za stambene i komunalne poslove Općine Centar realizuje navedeni projekat, koji ima za cilj povećanje sigurnosti učesnika u saobraćaju, posebno pješaka, u saradnji sa Ministarstvom saobraćaja Kantona Sarajevo. 

 

Tokom jučerašnjeg dana radnici angažovane građevinske firme su započeli sa obnovom horizontalne saobraćajne signalizacije pješačkih prelaza na raskrsnici ulica Braće Begić i Nusreta Šišića Dede na Koševskom brdu. 

 

-U narednom periodu planiramo nastaviti sa obilježavanjem horizontalne saobraćajne signalizacije na više lokacija na području mjesnih zajednica „Koševsko brdo“, „Park-Višnjik“ i „Mejtaš-Bjelave“. Uporedo sa navedenim projektom također prije početka nove školske godine ćemo raditi postavljanje kompletne saobraćajne signalizacije u neposrednoj blizini Osnovne škole „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“ na Koševskom brdu i kod škole „Nafija Sarajlić“ na dionici od raskrsnice ulica Patriotske lige i Marcela Šnajdera do ulaza u Rekreativno zabavni centar i zoološki vrt „Pionirska dolina“, objasnio je Vedad Jusić iz Službe za stambene i komunalne poslove Općine Centar.

 

U okviru projekta povećanja sigurnosti učesnika u saobraćaju posebno učenika, tokom proteklog perioda okončani su radovi na sanaciji raskrsnice i postavljanju horizontalne i vertikalne saobraćajne signalizacije kod osnovnih škola „Musa Ćazim Ćatić“, „Isak Samokovlija“, „Alija Nametak“ i „Hasan Kikić“. 

 

Općina Centar je za realizaciju projekta izrade i održavanje saobraćajne signalizacije iz ovogodišnjeg budžeta izdvojila iznos od 117.000 KM, na osnovu čega je potpisan okvirni sporazum o izvođenju radova sa firmom „Sacom“ d.o.o. koji važi do kraja 2024. godine.