PODRŠKA OPĆINE NACIONALNIM MANJINAMA

Načelnik Mandić ugostio Dervu Sejdića

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić ugostio je danas predsjednika Udruženja "Kali Sara - Romski informativni centar" Dervu Sjedića.

Na sastanku je razgovarano o problemima sa kojima se Romi, kao pripadnici nacionalnih manjina, svakodnevno suočavaju.

Načelnik Mandić naglasio je opredjeljenje Općine Centar da pomaže romsku zajednicu na području ove lokalne zajednice. 

-Realizacijom mnogobrojnih aktivnosti nastojimo poboljšati položaj romske nacionalne manjine. Posebno želim naglasiti da će Romi, kao pripadnici i članovi Vijeća nacionalnih manjina Kantona Sarajevo, ostvariti svoja prava u novoizgrađenoj Evropskoj kući kulture i nacionalnih manjina. Naše opredjeljenje je da nastavimo proces uključivanja Roma u sve segmente društvenog života, da im omogućimo potpunu ravnopravnost i pružimo jednake mogućnosti po pitanju obrazovanja, zapošljavanja kao i u ostvarenju kulturnih i manjinskih prava, poručio je Mandić.

Predsjednik Sejdić zahvalio se načelniku Mandiću na prijemu te mu prezentirao aktivnosti koje provodi Udruženje "Kali Sara - Romski informativni centar".

Romski informativni centar (RIC) uspostavljen je 2007. godine kroz projekt „Podrška romskoj nacionalnoj manjini u BiH u efektivnom zagovaranju i izvještavanju“. Projekt su finansijski podržali američki State Department i World Vision Inc.

Osnovni cilj formiranja RIC-a je borba protiv diskriminacije Roma stvaranjem pozitivne medijske slike o Romima, predstavljanjem pozitivnih primjera iz zajednice te očuvanjem jezičke, kulturne i historijske baštine romske populacije.

RIC je u aprilu 2009. godine registrovan kao udruženje i puni naziv je „Kali Sara-Romski informativni centar“.

Programski ciljevi Udruženja su zastupanje interesa Roma kroz saradnju sa relevantnim institucijama i organizacijama, razvijanje znanja i vještina iz oblasti ljudskih prava i evropskih integracija, jačanje kapaciteta mladih i žena, podizanje svijesti BH javnosti o romskim pitanjima putem medija, te doprinos jačanju civilnog društva.