CENTAR KULTURE I MLADIH

Kulturna dešavanja u mjesecu septembru

Mjesec septembar u Javnoj ustanovi „Centar kulture i mladih Općine Centar“ donosi raznovrstan i bogat umjetnički program za djecu, mlade i ostale građane, nastavak mnogobrojnih kurseva, radionica, škola koje se realiziraju tokom godine, kao i saradnju sa umjetnicima i kulturnim institucijama.
Kulturna dešavanja u mjesecu septembru

Jedanaesti Internacionalni festival srednjoškolskog teatra Juventafest, održava se u Sarajevu od 6. do 10. septembra 2023. godine, u organizaciji Udruženja za razvoj i unaprijeđenje multimedijalnih umjetnosti i kulture „Medija-Art“. Juventafest će ugostiti više od stotinu srednjoškolaca iz Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine. U prostoru Centra osim radionica koje će se svakodnevno održavati, biće prikazane i dvije predstave. 

U petak, 8. septembra, održati će se predstava pod nazivom „Paklena pomorandža“. Autor predstave je Anthony Burgess, a reditelj Sandra Maksimović. U predstavi igraju Martin Tomić, Lara Anđelković, Iva Mitrović i Ivan Dimitrijević. Početak je u 17 sati.

U subotu, 9. septembra, biti će odigrana predstava „Sergej i njegove sjene“. Autor i reditelj predstave je Iva Milley. Predstava počinje u 17 sati a u njoj igraju: Viktorija Adžijević, Carmen Bojanić, Tia Buneta, Lucija Cerovec, Luna Culjak, Dora Dračić, Anja Hranilović, Luna Mađerić, Lorena Mohači-Glazer, Mia Mrvelj, Mia Predojević, Tia Radunović, Jela Šaban, Marija Štefanić, Adrian Vigouroux, Iva Vigouroux i Tonka Zlodi.

Ulaz na obje predstave festivala je slobodan.

Promocija knjige autora Samira Peljte, pod nazivom „Već viđeno“, održat će se u četvrtak, 14. septembra, u 18.30 sati. Promotori knjige biće Zahid Pita, dipl.ing. mašinstva, profesor Amir Deljkić, i Smajo Halilović, doktor historijskih nauka, dok će moderator promocije biti Azra Đozo, dipl. žurnalist.

U petak, 15. septembra sa početkom u 20 sati, održat će se gostovanje Zijaha Sokolovića, sa predstavom „Međuigre 0-24“. Ulaznice po cijeni od 15 KM, možete nabaviti putem portala www.kupikartu.ba.

 U utorak, 19. septembra, biće otvorena Izložba polaznika škole stripa Centra kulture i mladih, u 18 sati. Škola stripa CKM, počela je sa radom 2019. godine i od tada okuplja mlade zaljubljenike u devetu umjetnost. Pored toga što uče kako se crtaju stripovi, polaznici imaju priliku da predstave svoj rad široj javnosti, putem izložbi i objavljenih stripova. Na ovoj izložbi, posjetioci će moći pogledati radove nastale u prethodnom periodu, objavljene u zajedničkom projektu pod nazivom „Sarajevski duh“, zatim strip-table i ilustracije novijeg datuma, kao i digitalne ilustracije umjetničkog rukovodioca škole, Maje Pavlovića.

Utorak, 19. i 26. septembra, učenici osnovnih i srednjih škola, družit će se sa  Vedranom Zubićem, kroz Znanstveno-edukacijsko-zabavno predavanje (ZEZ). Na sceni se izvodi tema kao znanstvena (nastavna), jedinica u obliku monologa. Predavanja počinju u 17 sati i otvorena su za javnost.

U petak, 22. septembra, ljubitelji komedije moći će pogledati predstavu pod nazivom „Luda kuća“. To je predstava koja obiluje bosanskim humorom i scenama iz svakodnevnog života običnih ljudi, kroz duhovite i lucidne nastupe i komične situacije svojih protagonista, oslikava svu tragi-komediju društva i države. Predstava počinje u 20 sati. Tekst potpisuje Edin Drljević. Režiju Saša Petrović. U predstavi igraju Armin Omerović, Aida Bukva, Edin Drljević, Senka Oruč, Mirsad Imamović i Midhat Slatina. Scenografiju potpisuje Irfan Hozo.  Dizajn plakata, Nina Hadžić i Admir Halilović. Tehnička realizacija, Džemal Karkelja. Ulaznice po cijeni od 10 KM, mogu se kupiti putem portala www.kupikartu.ba

U petak, 29. septembra, na sceni Centra kulture i mladih, biće izveden autorski projekat reditelja i scenariste Envera Puške, monodrama pod nazivom „Ovdje ni lokum više nije rahat“. Predstava počinje u 20 sati, a ulaznice po cijeni od 10 KM, mogu se kupiti putem portala www.kupikartu.ba

   Škole  gitare, baleta, hip-hopa, savremenog plesa, klavira i pjevanja, digitalnih inovacija za mlade, stripa, kursa italijanskog jezika, muzička radionica za predškolce pod nszivom „Kad porastem“, počinju od mjeseca septembra, dok će škola glume, engleskog jezika i edukacija pisanja projekata po LOD metodologiji za mlade krenuti od mjeseca oktobra. Sve dodatne informacije možete naći i pratiti putem web stranice Centra: www.centarkulture.ba

Projekti se realiziraju u Organizacionoj jedinici Jelićeva i Mis Irbinoj 18.  

11.03.2024.
ZA STIPENDIJE ĆE BITI IZDVOJENO 2.111.900 KM
Dopunjena preliminarna lista stipendista
08.03.2024.
PRIJAVE MOGUĆE DOLASKOM NA TERMIN
Besplatna škola odbojke za osnovce sa Centra
Više vijesti