DANI ARHITEKTURE SARAJEVO

Otvorena izložba u Evropskoj kući kulture i nacionalnih manjina

Danas je u 17 sati u Evropskoj kući kulture i nacionalnih manjina počelo obilježavanje manifestacije „Dani arhitekture Sarajevo, dok je u 19.30 sati otvorena izložba pod nazivom „100 Ideas for Western Balkans - Designing Urban Imaginaries“, odnosno „100 ideja za Zapadni Balkan“.

Također, danas je u Evropskoj kući kulture i nacionalnih manjina organizovana promocija prvog Arhitektonskog vodiča za Sarajevo u autorstvu LIFT-a, izadnog od strane DOM Publishers Berlin kao dio nagrađivane serije vodiča.

 

Dani arhitekture su godinama najveći festival arhitekture u Bosni i Hercegovini, te jedan od najznačajnijih u ovom dijelu Evrope. Ove godine se održavaju u periodu od 15. do 22. septembra i za razliku od prethodnih godina, Dani arhitekture će trajati sedam dana na više lokacija širom Sarajeva.

 

Dan ranije održan je događaj predotvorenja festivala izložbom „Good News: Women Changing Architecture“, odnosno „Dobre vijesti: Žene mijenjaju arhitekturu“ u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine.

Festival koji egzistira od 2008. godine predstavlja jedan od najvećih događaja u oblasti arhitekture u Bosni i Hercegovini. Koncept ove manifestacije je uređen kao godišnji, višednevni festival koji uključuje različita predavanja internacionalnih i lokalnih arhitekata, izložbe, diskusije, projekcije filmova i slična dešavanja vezana za teme arhitekture, dizajna, urbanizma i prostornog planiranja.

 

Organizatori pozivaju sve zainteresovane da im se pridruže u istraživanju grada kroz izložbe, a karte za Festival mogu se kupiti putem portala www.kupikartu.ba 

 

Festival traje do petka, 22. septembra, a sve dodatne informacije možete dobiti na sljedećem linku: https://www.daniarhitekture.ba

29.09.2023.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Renoviranje kultne Otvorene scene Obala
29.09.2023.
POVODOM MEĐUNARODNOG DANA STARIJIH OSOBA
Održana konferencija „Slavimo život“
29.09.2023.
VRIJEDNOST INVESTICIJE PREKO MILION MARAKA
Uskoro počinje realizacija dva velika projekta u MZ „Pionirska dolina“
Više vijesti