NOVE SPRAVE ZA REKREACIJU I ZIP LINE

Napreduju radovi na uređenju Gradskog parka Jezero - Betanija

Radovi na uređenju Gradskog parka Jezero na Betaniji koji pokriva površinu nešto manju od 7 hektara privode se kraju.

Tokom proteklih dana postavljen je novi dječiji mobilijar za bezbrižnu igru mališana na dva dječija igrališta. Također, postavljene su i nove sprave za vježbanje i rekreaciju na nekoliko lokacija, a danas je započelo i postavljanje zip line-a. Nažalost, iako radovi na uređenju parka još uvijek traju već svjedočimo devastiranju i uništavanju novog mobilijara od strane nesavjesnih pojedinaca. 

Da podsjetimo, u okviru velikog investicionog projekta uređenja ove zelene oaze, smještene ispod zgrade Gradskog porodilišta „Zehra Muidović“ na Jezeru, u toku je izgradnja pet potpuno novih dječijih igrališta sa mobilijarom za bezbrižnu i sigurnu igru djece, kao i uređenje sedam rekreativnih zona sa novim spravama za vježbanje i rekreaciju. Izgrađena je i nova staza za rolanje, prva ovakvog tipa u Kantonu Sarajevo. Za povećanje sigurnosti posjetitelja parka i dužeg noćnog korištenja ove zelene oaze izvršena je i rekonstrukcija javne rasvjete što podrazumijeva ugradnju 18 visokih, te 74 niskih rasvjetnih tijela. 

Za kompletan sadržaj parka izgrađena su i dva nova platoa za postavljanje ljetnih bašti, a radi se i sanacija kanala za odvodnju površinskih voda. Osim navedenog, započelo je i postavljanje novih kanti za otpatke i parkovskih klupa. Za lakšu orijentaciju posjetitelja parka postavljene su i mape. 

Sa realizacijom ovog značajnog projekta stanovnici Sarajeva će dobiti na korištenje potpuno uređen park u kojem se mogu opustiti u zelenilu, upražnjavati fizičke aktivnosti, a najmlađi uživati u igri na dječijim igralištima. 

Nakon provedene tenderske procedure za izvođača radova odabran je konzorcij firmi „MIBRAL“ d.o.o. Sarajevo i „FLEX INVEST“ d.o.o. Sarajevo, a nadzorni organ je firma „ENERGOINVEST“ d.d. Sarajevo. Za izvođenje radova u budžetu Općine Centar obezbijeđeno je 896.973,25 KM. 

Otkako su započeli radovi na uređenju Gradskog parka Jezero na Betaniji, početkom jula, svakim danom ovaj prostor, kao jedna od najvećih zelenih uređenih površina u Kantonu Sarajevo, poprima novi izgled.

Općina Centar upućuje apel svim građanima da se odgovorno i savjesno odnose prema uređenim javnim površinama na kojima najveći dio vremena provode najmlađi stanovnici.

27.04.2024.
OBILJEŽENA 31. GODIŠNJICA
Sjećanje na ubijenu djecu u Jukićevoj ulici
26.04.2024.
PROJEKAT „MREŽA CENTARA ZA ZDRAVO STARENJE“
Odabrani projekti organizacija civilnog društva
26.04.2024.
POMOĆ SOCIJALNO UGROŽENIM STANOVNICIMA CENTRA
Načelnik Mandić uručio 31 paket pomoći
Više vijesti