UPRILIČENO DRUŽENJE SA PORODILJAMA

Nastavak pronatalitetne politike Općine Centar

S obzirom na činjenicu da je u Bosni i Hercegovini u posljednjim godinama zabilježen znatan pad nataliteta, središnja sarajevska Općina u okviru pronatalitetne politike realizira projekat dodjele jednokratne novčane pomoći porodiljama, kao i projekat sufinansiranja troškova vantjelesne oplodnje.

Danas je u Općini Centar upriličeno druženje porodilja sa područja centralne gradske općine sa načelnikom Srđanom Mandićem na kojem je razgovarano o mjerama koje provodi ova lokalna zajednica kada je u pitanju pronatalitetna politika, ali i o mogućnostima povećanja visine jednokratnih novčanih pomoći za porodilje.

 

-Opština Centar vodi brigu za naše porodilje i najmlađe stanovnike naše opštine. Namjera organiziranja ovakvih sastanaka i druženja je da od vas saznamo koje probleme imate i na koji način možemo kao jedinica lokalne samouprave pomoći u njihovom rješavanju i poboljšanju vašeg životnog standarda. S obzirom na inflaciju i ekonomsku situaciju kada vrijednost novca ove i prošle godine nije ista, planiramo da u opštinskom budžetu za narednu godinu povećamo izdvajanje za porodilje, objasnio je načelnik Mandić.

 

Nakon što je Služba za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Općine Centar provela potrebnu proceduru dodjele jednokratnih novčanih pomoći pomenuto pravo za prošli mjesec su ostvarile 54 porodilje. Za rođenje prvog djeteta 24 porodilje su ostvarile pravo na jednokratnu novčanu naknadu u iznosu od po 200 KM (ukupno 4.800 KM), dok će za rođenje drugog djeteta biti isplaćeno po 300 KM za 19 porodilja (ukupno 5.700 KM). Devet porodilja sa Centra je za rođenje trećeg i svakog narednog djeteta ostvarilo pravo na isplatu u iznosu od po 400 KM (ukupno 3.600 KM), dok će za dvije porodilje biti uplaćen iznos od po 500 KM za rođenje blizanaca (ukupno 1.000 KM). U ovogodišnjem budžetu Općine Centar obezbijeđen je iznos za porodilje od 120.000 KM.  

 

Današnjem prijemu su također prisustvovali pomoćnica za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Amra Hašimbegović-Vučković i saradnice Amra Sabrihafizović-Hajdarević i Hata Kadić.

29.11.2023.
VETERINARSKA STANICA SARAJEVO
Načelnik Mandić uručio opremu i sredstava za hiruršku salu
29.11.2023.
SEDAM SUGRAĐANA POGINULO U HAMDIJE KREŠEVLJAKOVIĆA
Obilježena godišnjica stradanja naših sugrađana
Više vijesti