JAVNI POZIV FEDERALNOG MINISTARSTVA RADA I SOCIJALNE POLITIKE ZA KATEGORIJE ENERGETSKI SIROMAŠNIH DOMAĆINSTAVA

Od danas počinju prijave na javni poziv za energetsku pomoć u FBiH

Obavještavamo sva zainteresirana fizička lica iz kategorije energetski siromašnih domaćinstava/kućanstava da je raspisan javni poziv za dodjelu sredstava s pozicije Tekućeg transfera drugim razinama vlasti i fondovima - Podrška Europske unije Bosni i Hercegovini u cilju ublažavanja negativnog socio-ekonomskog utjecaja energetske krize.
Od danas počinju prijave na javni poziv za energetsku pomoć u FBiH

Integralni tekst predmetnog javnog poziva, zajedno sa pripadajućim prijavnim obracem, od danas se može u elektronskom obliku besplatno preuzeti na službenoj web stranici Federalnog ministarstva rada i socijalne politike https://bit.ly/3Q5PypW, kao i na web stranici Općine Centar Sarajevo https://bit.ly/3QqjIFF.

Prijave sa traženom dokumentacijom podnose se na protokol Općine, prema mjestu prebivališta, a pravo na prijavu imaju domaćinstva razvrstana u četiri kategorije.

Kategorija 1: Domaćinstva u kojima žive materijalno neosigurane i za rad nesposobne odrasle osobe koje nemaju prijeko potrebnih sredstava za izdržavanje, nesposobne su za rad i ne mogu osigurati sredstva za život po nekom drugom osnovu, a kojima je u 12. mjesecu 2022. isplaćeno pravo na stalnu novčanu pomoć prema propisima iz oblasti socijalne zaštite.

Kategorija 2: Domaćinstva u kojima žive djeca koja su ostvarila pravo na dječji dodatak na osnovu Zakona o materijalnoj podršci porodicama s djecom u FBiH.

Kategorija 3: Domaćinstva u kojima su najviše dva člana korisnici prava na penziju po propisima o penzijsko-invalidskom osiguranju u iznosu koji nije viši od iznosa zagarantovane penzije za 12. mjesec 2022., prema podacima Federalnog zavoda za penzijsko-invalidsko osiguranje, i to pod uslovom da nisu korisnici razmjerne penzije s inozemstvom i da nijedan odrasli član domaćinstva tokom 2022. nije ostvarivao dodatna primanja po osnovu radnog odnosa.

Kategorija 4: Domaćinstva u kojima su tokom prethodne kalendarske godine jedno ili više maloljetne djece, usljed smrti ili nepoznatog identiteta drugog roditelja živjeli sa samo jednim roditeljem koji u tom periodu nije ostvarivao prihode koji se oporezuju po propisima o porezu na dohodak ili nije ostvarivao primanja po osnovu radnog odnosa u iznosu višem od iznosa najniže plate u FBiH u 2022. (543 KM).

Napominje se da se prijave podnose jedinicama lokalne samouprave (općinama i gradovima) prema mjestu prebivališta domaćinstva/kućanstva u periodu od ponedjeljka 23.10.2023. godine do 10.11.2023. godine.

11.03.2024.
ZA STIPENDIJE ĆE BITI IZDVOJENO 2.111.900 KM
Dopunjena preliminarna lista stipendista
08.03.2024.
PRIJAVE MOGUĆE DOLASKOM NA TERMIN
Besplatna škola odbojke za osnovce sa Centra
Više vijesti