PROJEKAT POVEĆANJA ENERGETSKE EFIKASNOSTI

Nova termo fasada na objektu u Ulici Rizaha Štetića

U okviru projekta povećanja energetske efikasnosti za individualne i kolektivne stambene objekte koji zajedničkim sredstvima finansiraju Općina Centar i etažni vlasnici okončani su radovi na postavljanju nove termo fasade na stambenom objektu kolektivnog stanovanja u Ulici Rizaha Štetića 8.

Za realizaciju ovog projekta Općina Centar obezbijedila je polovinu finansijskih sredstava, dok su etažni vlasnici obezbijedili drugu polovinu. Prema predračunu radova vrijednost realizacije projekta iznosi 61.349 KM. Iz budžeta Općine Centar za ovu namjenu je izdvojen iznos od 27.885 KM. 

 

Tokom izvođenja radova osim postavljanja nove termo fasade na ovom objektu radnici angažovane firme „Unikod“ d.o.o. Sarajevo su također ugradili 75 limenih prozorskih klupica. Navedeni radovi su izvedeni na osnovu sporazuma kojeg je općinski načelnik Srđan Mandić potpisao sa direktorom „Sarajevostana“ Ammarom Gorčićem, upraviteljem ove zgrade. 

 

Kako su objasnili iz Službe za stambene i komunalne poslove Općine Centar, koja provodi kompletnu proceduru u ovom projektu, na osnovu objavljena dva javna poziva namijenjena vlasnicima objekata individualnog stanovanja i etažnim vlasnicima objekata kolektivnog stanovanja planirana je realizacija projekta na još nekoliko stambenih objekata. Okončana je kompletna potrebna procedura za stambeni objekat u Ulici Patriotske lige 4 sa čijim je predstavnicima potpisan ugovor, dok su sa predstavnicima stanara iz Ulice Marcela Šnajdera 19 pregovori u toku. Kada je riječ o individualnim stambenim objektima u okviru pomenutog projekta biće realizacija postavljanja nove termo fasade na sedam stambenih objekata na sljedećim adresama: Gornja Breka 83, Maria Mikulića 28 i 30, Mrakuša 82, Nahorevska 70 i 198, te Nahorevo 2. Za realizaciju ovog projekta biće izdvojen iznos od 229.035 KM, od čega će iz ovogodišnjeg budžeta Općine Centar biti sufinansiran iznos od 106.198 KM. 

 

Realizacijom navedenih projekata osim poboljšanja energetske efikasnosti odnosno smanjenja potrošnje energije i troškova za grijanje, također je značajno i povećanje estetske vrijednosti.

27.04.2024.
OBILJEŽENA 31. GODIŠNJICA
Sjećanje na ubijenu djecu u Jukićevoj ulici
26.04.2024.
PROJEKAT „MREŽA CENTARA ZA ZDRAVO STARENJE“
Odabrani projekti organizacija civilnog društva
26.04.2024.
POMOĆ SOCIJALNO UGROŽENIM STANOVNICIMA CENTRA
Načelnik Mandić uručio 31 paket pomoći
Više vijesti