Nastavak pronatalitetne politike Općine Centar

Danas je u Općini Centar upriličeno druženje porodilja sa područja centralne gradske općine sa načelnikom Srđanom Mandićem na kojem je razgovarano o mjerama koje provodi ova lokalna zajednica kada je u pitanju pronatalitetna politika, ali i o mogućnostima povećanja visine jednokratnih novčanih pomoći za porodilje.

S obzirom na činjenicu da je u Bosni i Hercegovini u posljednjim godinama zabilježen znatan pad nataliteta, središnja sarajevska Općina u okviru pronatalitetne politike realizira projekat dodjele jednokratne novčane pomoći porodiljama, kao i projekat sufinansiranja troškova vantjelesne oplodnje.

 -Opština Centar vodi brigu o porodiljama i najmlađim stanovnicima naše opštine. S obzirom na inflaciju i ekonomsku situaciju kada vrijednost novca ove i prošle godine nije ista, planiramo da u opštinskom budžetu za narednu godinu povećamo izdvajanje za porodilje, objasnio je načelnik Mandić.

 Nakon što je Služba za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Općine Centar provela potrebnu proceduru dodjele jednokratnih novčanih pomoći pomenuto pravo za prošli mjesec je ostvarilo 55 porodilja. Za rođenje prvog djeteta 22 porodilje su ostvarile pravo na jednokratnu novčanu naknadu u iznosu od po 200 KM (ukupno 4.400 KM), dok će za rođenje drugog djeteta biti isplaćeno po 300 KM za 23 porodilje (ukupno 6.900 KM). Sedam porodilja iz Centra je za rođenje trećeg i svakog narednog djeteta ostvarilo pravo na isplatu u iznosu od po 400 KM (ukupno 2.800 KM), dok će za tri porodilje biti uplaćen iznos od po 500 KM za rođenje blizanaca (ukupno 1.500 KM). U ovogodišnjem budžetu Općine Centar obezbijeđen je iznos za porodilje od 120.000 KM.  

Današnjem prijemu su također prisustvovali pomoćnica za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Amra Hašimbegović-Vučković i saradnice Aida Hadžić, Azemina Karić i Hata Kadić.

11.03.2024.
ZA STIPENDIJE ĆE BITI IZDVOJENO 2.111.900 KM
Dopunjena preliminarna lista stipendista
08.03.2024.
PRIJAVE MOGUĆE DOLASKOM NA TERMIN
Besplatna škola odbojke za osnovce sa Centra
Više vijesti