KONFERENCIJA „PODUZETNIŠTVO U BIH: BILANS USPJEHA 2023“

Upostavljeno 129 novih biznisa zahvaljujući podršci Evropske unije i Međunarodne organizacije rada

Danas i sutra se u prostorijama hotela Novotel Sarajevo Bristol održava konferencija pod nazivom „Poduzetništvo u BiH: Bilans uspjeha 2023“. Učešće u konferenciji, koju su organizovali Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Centar i Novo Sarajevo u saradnji sa Centrom za izvrsnost u poduzetništvu Sarajevo, uz podršku Evropske unije i Međunarodne organizacije rada Cilj konferencije u čijem su radu učestvovali podržani poduzetnici kao i predstavnici više nivoa vlasti u BiH i Kantonu Sarajevo jesu teme i izazovi u području razvoja poduzetničkog okruženja, te predstavljanje rezultata intervencija koje su na ovu temu implementirane širom Bosne i Hercegovine.

Jedan od domaćina današnjeg skupa bio je i načelnik Općine Centar Srđan Mandić. 

- Kada smo krenuli sa razvojem novog modela podrške poduzetništvu krajem 2019. godine, postavili smo visoke ciljeve svjesni da smo najrazvijenija lokalna zajednica u Bosni i Hercegovini. Osjećali smo obavezu biti predvodnici, ne samo u našoj zemlji, već i u cijelom regionu. Shvatili smo da izolirane mjere podrške nisu dovoljne te da je ključ uspjeha u zajedničkom djelovanju. Stoga smo inicirali formiranje Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Centar, koje smo kasnije proširili na Opštinu Novo Sarajevo. U ovo partnerstvo uključili smo nevladine organizacije, obrazovne institucije, službu za zapošljavanje, privatne tvrtke i sve one koji dijele našu viziju jačanja poduzetništva u Sarajevu. Tako je rođen Centar za izvrsnost u poduzetništvu Sarajevo. Snažnu podršku u ovom poduhvatu pružila nam je Evropska unija i Međunarodna organizacija rada, promovirajući koncept lokalnih partnerstava za zapošljavanje i pružajući finansijsku podršku kako bismo ovu ideju testirali i implementirali na terenu. Zahvaljujući ovom projektu tokom protekle tri i po godine smo uspjeli da za više od 650 naših sugrađana obezbijedimo  stručnu podršku u razvoju poslovnih poduhvata kroz treninge, mentorstvo, umrežavanje te stručnu i finansijsku podršku, podržali smo 129 biznisa, od kojih je većina njih i danas  aktivna, više od milion i pol KM direktno je investirano u obliku bespovratnih sredstava preduzetnicima za pokretanje poslovnih poduhvata, te smo pokrenuli niz novih inicijativa u sklopu partnerstva kako bi nastavili širiti podršku poduzetnicima, uključujući i transnacionalne inicijative koje ćemo provoditi naredne dvije godine. Želim ponoviti ono što smo istakli na početku – visoke standarde i očekivane rezultate sada doživljavamo kao svoju obavezu, i nastavljamo pozicionirati Sarajevo kao preduzetničkog lidera, ne samo u Bosni i Hercegovini, već i šire, objasnio je načelnik Mandić.  

 

Dvodnevna konferencija je organizovana u okviru projekta „EU4BusinessRecovery“ koji podržava Bosnu i Hercegovinu u ublažavanju negativnih ekonomskih efekata uzrokovanih pandemijom COVID-19. Kao rezultat ovog projekta koji zajednički finansiraju Evropska unija i Savezna Republika Njemačka, a implementiraju Međunarodna organizacija rada (MOR), Društvo za međunarodnu saradnju (GIZ) i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), biće sačuvano više od 1.000 radnih mjesta ugroženih pandemijom i biće otvoreno najmanje 100 novih radnih mjesta.

 

- Projekat EU4 Business Recovery koji je vrijedan 13, 7 miliona eura igrao je ključnu ulogu u očuvanju i otvaranju novih radnih mjesta tokom krize sa pandemijom Covid-19. Putem grantova malim i srednjim preduzećima u prehrambeno-poljoprivrednom sektoru i drugim oblastima, pomognto je da se sačuva 1000 radnih mjesta koja su bila pod rizikom, a takođe je zahvaljujući ovoj pomoći otvoreno 100 novih radnih mjesta.  Moram naglastiti da je izdvojen jedan milion eura za podršku u uspostavljanju pet lokalnih partnerstava za zapošljavanje, koja su pomogla u pokretanju 130 novih start-up biznisa. Bosna i Hercegovina kao kandidat za članstvo u Europskoj uniji mora nastaviti raditi na institucionalizaciji ovakvih vidova partnerstava na svim nivoima od lokalnog do državnog nivoa vlasti. Danas ćemo razgovarati o unaprjeđenju klime za preduzetništvo kroz unapređenje pristupu finansijama i unaprijeđenja okruženja. Jako sam zahvalan što su danas ovdje predstavnici različitih sektora kako bi smo razmijenili pozitivne priče i promovisali preduzetništvo na lokalnom nivou. Svjesni smo da uspjeh zavisi od zajedničkih napora lokalnih vlasti, službi za zapošljavanje, organizacija civilnog društva i ostalih aktera. Europska unija je i dalje posvećena da pruža podršku oporavku ekonomije u Bosni i Hercegovini, održivom rastu kao i stvaranju boljih radnih mjesta i boljih mogućnosti za stanovništvo, kazao je Gianluca Vannini, šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije Evropske Unije u BiH. 

 

Među današnjim govornicima je bila i Lejla Tanović, koordinatorica Međunarodne organizacije rada (MOR) u BiH, koja je prisutnima govorila o rezultatima lokalnih partnerstava za zapošljavanje u drugim lokalnim zajednicama Bosne i Hercegovine, te predstavila aktivnosti koje ova UN agencija poduzima na uspostavljanju i unapređenju poduzetničkog eko-sistema u ovoj zemlji.

11.03.2024.
ZA STIPENDIJE ĆE BITI IZDVOJENO 2.111.900 KM
Dopunjena preliminarna lista stipendista
08.03.2024.
PRIJAVE MOGUĆE DOLASKOM NA TERMIN
Besplatna škola odbojke za osnovce sa Centra
Više vijesti