PODRŠKA RAZVOJU POLJOPRIVREDNE PROIZVODNJE

Potpisani ugovori za nabavku nove poljoprivredne mehanizacije i stočne hrane

Danas je u Općini Centar upriličeno potpisivanje ugovora o dodjeli novčanih podsticaja za sufinansiranje nabavke nove poljoprivredne mehanizacije i kupovinu stočne hrane.

Sredstva za ovu namjenu dodijeljena su na osnovu pravilnika o dodjeli novčanih podsticaja za sufinansiranje nabavke nove poljoprivredne mehanizacije odnosno za kupovinu stočne hrane namijenjenih podršci poljoprivrednim proizvođačima koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom i uzgojem stoke na području općine Centar Sarajevo za 2023. godinu. 

 

Prilikom potpisivanja ugovora načelnik Općine Centar Srđan Mandić je kazao da je ove godine po prvi put uvedena stavka finansijske podrške Općine Centar u nabavci nove poljoprivredne mehanizacije. 

 -U ovogodišnjem budžetu Općine Centar obezbijedili smo iznos od 300.000 KM za podršku poljoprivrednim proizvođačima kako bismo vam olakšali otežane ekonomske uslove i poboljšali poljoprivrednu proizvodnju na području Centra gdje postoji veliki potencijal. Naredne sedmice planiramo objaviti novi javni poziv namijenjen poljoprivrednicima za finansiranje povećanja stočnog fonda. Uspješna poljoprivreda mora imati odgovarajuću infrastrukturu. Nakon mnoštva vaših upita želim da vas obavijestim da je Komisija za procjenu šteta od prirodnih i drugih nesreća završila kompletnu proceduru procjene šteta nastalih usljed elementarnih nepogoda tokom ovog proljeća na području mjesnih zajednica „Nahorevo“ i „Pionirska dolina“. Obezbijedili smo 2 miliona KM za sanaciju šteta, od čega će najveći dio sredstava biti iskorišten za sanaciju korita Koševskog potoka, zatim za sanaciju šteta na lokalnim cestama, te na poljoprivrednim površinama i stambenim objektima. Realizacija ovog projekta čeka usvajanje Izvještaja Komisije za procjenu štete koji je upućen Općinskom vijeću Centar, objasnio je načelnik Mandić. 

 

Danas je ugovor za kupovinu stočne hrane također potpisao i Nedeljko Đokanović sa Kromolja. 

–Ova godina je bila jako teška za poljoprivrednike i proljetna sjetva nije mogla da se obavi na vrijeme gdje je dosta zemlje ostalo neobrađeno. Vremenske prilike proteklog ljeta također nisu išle u korist nas poljoprivrednika tako da su omanuli prinosi. Stoga nam mnogo znači ova pomoć za nabavku stočne hrane posebno pred zimski period. Nadam se da će ovo biti stalna praksa naše Općine Centar, izjavio je Đokanović.   

 

Kako je objasnila pomoćnica načelnika za privredu i poslovne prostore Neira Mlinarević na objavljena dva javna poziva 25 poljoprivrednika je ispunilo uslove i potpisalo ugovore za kupovinu stočne hrane, dok je 11 poljoprivrednika po pomenutim javnim pozivima ostvarilo pravo na sufinansiranje nabavke nove poljoprivredne mehanizacije. 

–Namjera nam je da u narednom periodu samu poljoprivrednu proizvodnju podignemo na viši nivo do stepena samostalnih obrta kako bi stekli uslove za kandidovanje projekata za podsticaje koji se dodjeljuju iz predpristupnih fondova Evropske unije, objasnila je Mlinarević. 

 

Finansijsku pomoć pri nabavci nove poljoprivredne mehanizacije je danas dobio i Beriz Omerović iz Nahoreva.

-Od Općine Centar sam dobio podsticaj za nabavku poljoprivredne mašine freze koju ću koristiti za obrađivanje zemlje u tri moja plastenika koje imam na svom posjedu. Nova mehanizacija će mi olakšati svakodnevni rad i očekujem bolje prinose koje ubirem sa zemlje, na čemu sam posebno zahvalan Općini Centar, kazao je Omerović.  

14.05.2024.
„NEPOVRATNA DIGITALIZACIJA DRUŠTVA – TEHNOKULTURA“
Općina Centar podržala održavanje međunarodne konferencije
14.05.2024.
POKRENUTA NOVA PROCEDURA JAVNE NABAVKE
Nabavka ruksaka i školskog pribora za prvačiće sa Centra
Više vijesti