OBILJEŽAVANJE DANA DRŽAVNOSTI BIH

Održan prvi sastanak Organizacionog odbora

Danas je u Općini Centar održan prvi sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

U radu Odbora, osim predstavnika Općinskog vijeća i općinske administracije, učestvuju i pripadnici boračkih udruženja iz Centra, kao i Komisije Općinskog vijeća za boračka pitanja. 

 

Današnju sjednicu je vodila dopredsjedavajuća Općinskog vijeća Centar Sara Arslanagić. 

 

Na Prvom zasjedanju Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH) održanom u Mrkonjić Gradu 25. novembra 1943. godine obnovljena je državnost Bosne i Hercegovine kao zajednice ravnopravnih naroda i građana i potvrđene njene historijske granice. Ove godine navršava se jubilarna 80 godišnjica od prvog zasjedanja ZAVNOBiH, a organizaciju obilježavanja provodi Savez udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata Kantona Sarajevo. 

 

Kako je navedeno u programu obilježavanja Dana državnosti BiH aktivnosti započinju od 23. novembra kada je planirano održavanje Svečane akademije u povodu 25. novembra u Dječijoj kući Novo Sarajevo. Također će na temu narodnooslobodilačkog rata i borbe protiv fašizma u Historijskom muzeju u Sarajevu biti organizovana tematska izložba. Kanton Sarajevo u subotu, 25. novembra organizuje polaganje cvijeća ispred spomen-obilježja „Vječna vatra“, zatim na šehidskom mezarju na Kovačima, ispred spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995., te na spomen-parku Vraca. 

 

Narednog dana odnosno, 26. novembra, planirano je održavanje pozorišne predstave za djecu pod nazivom „Na dvoru bosanskom“. Na sami Dan državnosti Savez udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata Kantona Sarajevo će organizovati posjetu Mrkonjić Gradu odnosno Domu ZAVNOBiH-a gdje je održan prvi kongres. Iste večeri u Bosanskom kulturnom centru Sarajevo biće upriličen koncert članova hora iz Podgorice, nakon čega je planirano druženje sa članovima SUBNOR-a Podgorice i Bijelog Polja. U nedelju 26. novembra biće organizovana posjeta Jajcu tačnije Muzeju AVNOJ-a, dok će u ponedjeljak 27. novembra učesnici posjetiti Glamoč u povodu obilježavanja 80. godišnjice pogibije narodnog heroja Ive Lole Ribara. 

 

U organizaciji obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine – 25. novembar svoju ulogu će također imati i općinska organizacija SABNOR-a za šta su obezbijeđena finansijska sredstva iz budžeta Općine Centar kroz projekat njegovanja tradicije tekovina narodnooslobodilačke borbe. 

 

21.02.2024.
ORGANIZACIONI ODBOR ODRŽAO SJEDNICU
Svečana sjednica Općinskog vijeća Centar povodom Dana nezavisnosti BiH
21.02.2024.
REGIONALNI PROGRAM LOKALNE DEMOKRATIJE NA ZAPADNOM BALKANU - RELOAD2
U Općini Centar održan četvrti mentorski sastanak
Više vijesti