PODRŠKA INSTITUCIJAMA IZ OBLASTI KULTURE

Kinoteci Bosne i Hercegovine Općina Centar donirala 5.850 KM

Općinski načelnik Srđan Mandić posjetio je jučer zajedno sa pomoćnicom za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Lejlom Dizdarević Kinoteku Bosne i Hercegovine.

Već nekoliko godina Općina Centar pomaže rad Kinoteke Bosne i Hercegovine, koja egzistira na njenom području, a ujedno pripada jednoj od sedam institucija iz oblasti kulture od značaja za Bosnu i Hercegovinu sa neriješenim statusom i finansiranjem. U ovogodišnjem budžetu Općine Centar izdvojeno je 5.850 maraka za nabavku novog kino platna potrebnog za projekciju filmova i nesmetan rad Kinoteke.

Ugovor o realizaciji navedenih finansijskih sredstava, u ime Općine Centar potpisao je načelnik Srđan Mandić, a u ime Kinoteke BiH to je učinila v.d. direktorice Devleta Filipović.

Prilikom posjete načelnik Mandić je naglasio da će Općina Centar nastojati i u budućnosti pružati podršku i pomoć koliko god to budu omogućavala finansijska sredstva te da će svakako ojačati saradnju sa ovom značajnom kulturnom institucijom na zajedničkim projektima.

Uz riječi zahvalnosti direktorica Filipović je pohvalila dugogodišnju dobru saradnju sa Općinom Centar naglasivši da je to jedna od rijetkih institucija koja ima sluha za probleme sa kojima se svakodnevno suočavaju u ovoj ustanovi.

- Zahvalni smo Općini Centar što je davno prepoznala značaj ove institucije. I pored mnogobrojnih problema, mi uvijek nastojimo svoj posao raditi na visini zadatka, a nadam se da će se ovako dobra saradnja nastaviti i u budućnosti, naglasila je Filipović.

Inače, djelatnost Kinoteke BiH sastoji se od arhivskog, istraživačkog i prikazivačkog odjela. U njenom filmskom arhivu štite se i čuvaju filmski materijali i filmska građa koja je od historijskog, umjetničkog, kulturnog, obrazovno-odgojnog i naučnog značaja. Tu su igrani, dokumentarni, kratki igrani i animirani filmovi koji sačinjavaju bosanskohercegovačku nacionalnu zbirku, kao i značajan fond inostranog filma.

15.05.2024.
DAN OSNOVNE ŠKOLE „HASAN KIKIĆ“ – 15. MAJ
Osnovci posjetili Općinu Centar i MZ „Crni vrh-Gorica“
15.05.2024.
ZAJEDNIČKI PROJEKAT OPĆINE CENTAR I DIREKCIJE ZA PUTEVE KS
Započeli radovi na izgradnji mosta u Nahorevskoj ulici
Više vijesti