SEDAM SUGRAĐANA POGINULO U HAMDIJE KREŠEVLJAKOVIĆA

Obilježena godišnjica stradanja naših sugrađana

U Ulici Hamdije Kreševljakovića kod broja 47 (nekadašnja Dobrovoljačka) na današnji dan prije 30 godina sedam naših sugrađana je poginulo, a četvero teže i lakše ranjeno od granate kalibra 120 mm ispaljene sa agresorskih položaja na Hladivodama. Tog tragičnog dana 1993. godine poginuli su: Staka Aksentić, Zekerijah Dacić, Ibro i Sead Plakalo, Igbal Redžić, Dženan Smajić i Elmedin Zimić.

Obilježavajući godišnjicu tog masakra članovi porodica i prijatelji poginulih, te delegacije Kantona Sarajevo i Općine Centar su zajedno sa predstavnicima Unije civilnih žrtava rata KS i Udruženja civilnih žrtava rata „Svjetlost“ danas položili cvijeće ispred spomen-ploče i učenjem Fatihe i minutom šutnje odali dužnu počast nevino nastradalim tokom granatiranja opkoljenog Sarajeva. 

 

U ime Općine Centar cvijeće su položili vijećnici: Samir Fazlić i Nermin Kapo, zajedno sa Adisom Adilovićem iz Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Općine Centar. Današnjem polaganju cvijeća su također učestvovali i učenici iz Osnovne škole „Safvet-beg Bašagić“. 

 

Za zločine počinjene nad stanovništvom opkoljenog Sarajeva, za ubijanje više od 12.000 građana Sarajeva, od čega 1.601 dijete, Međunarodni sud u Hagu je osudio Stanislava Galića, komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske RS, na maksimalnu kaznu doživotnog zatvora, dok je Dragoslava Miloševića, koji je naslijedio u komandnom lancu Galića i nastavio zločine nad građanima ovog grada, sud osudio na 33 godine zatvora. Potvrđena je kazna doživotnog zatvora Ratku Mladiću, komandantu Glavnog štaba vojske RS, između ostalog i za opsadu i ubijanje nedužnih civila opkoljenog Sarajeva. 

21.02.2024.
ORGANIZACIONI ODBOR ODRŽAO SJEDNICU
Svečana sjednica Općinskog vijeća Centar povodom Dana nezavisnosti BiH
21.02.2024.
REGIONALNI PROGRAM LOKALNE DEMOKRATIJE NA ZAPADNOM BALKANU - RELOAD2
U Općini Centar održan četvrti mentorski sastanak
Više vijesti