PROJEKAT STAMBENOG ZBRINJAVANJA BORAČKE POPULACIJE

Potpisan sporazum između Općine Centar i Ministarstva za boračka pitanja

U prostorijama Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo danas je potpisan sporazum o rješavanju stambenog pitanja osoba iz boračke populacije, putem njihovog privremenog smještaja u stambene jedinice kojima raspolaže Općina Centar.

Sporazum su potpisali ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović i načelnik Općine Centar Srđan Mandić. Riječ je o stanovima koji će prethodno biti sanirani, zajedničkim sredstvima Općine i Ministarstva. Predmetnim sporazumom Općina se obavezuje na donošenje odgovarajuće odluke kojom će biti definirani uslovi i kriteriji za ostvarivanje prava na dodjelu u zakup saniranih stanova za pripadnike boračke populacije pod povoljnim uslovima (1KM po m2).

Načelnik Mandić naglasio je opredjeljenje Općine Centar da snažno podržava projekte iz oblasti boračko-invalidske zaštite.

 -Zadovoljstvo nam je da se uključimo u realizaciju ove inicijative čiji je cilj poboljšanje uslova kvaliteta života naših branilaca. Naša podrška u tom segmentu je uvijek neizostavna, poručio je načelnik Mandić i zahvalio ministru Osmanoviću na inicijativi za realizaciju projekta stambenog zbrinjavanja boračke populacije. 

Kako je pojasnio ministar Osmanović, danas je razgovarano i o poboljšanju statusa branilačke populacije i realizaciji projekata u narednom periodu. 

-Ono što je bitno napomenuti jeste da ćemo u prvom dijelu ovog projekta zajednički finansirati sanaciju stambenih objekata koji su u vlasništvu Općine Centar, ali tu naravno nećemo stati, jer ćemo i u narednoj godini nastaviti realizaciju ove inicijative. Zahvalio bih se načelniku Mandiću, što je podržao projekat i na taj način omogućio stambeno zbrinjavanje pripadnika branilačke populacije, naglasio je ministar Osmanović.

Kao što je već i prethodno najavljeno, Ministarstvo za boračka pitanja i Općina Centar za navedeni projekt izdvojit će ukupno 200.000 KM, u omjeru 50:50 %, za sanaciju postojećih stambenih objekata.

27.04.2024.
OBILJEŽENA 31. GODIŠNJICA
Sjećanje na ubijenu djecu u Jukićevoj ulici
26.04.2024.
PROJEKAT „MREŽA CENTARA ZA ZDRAVO STARENJE“
Odabrani projekti organizacija civilnog društva
26.04.2024.
POMOĆ SOCIJALNO UGROŽENIM STANOVNICIMA CENTRA
Načelnik Mandić uručio 31 paket pomoći
Više vijesti