NAČELNIK MANDIĆ OBIŠAO PROSTORIJE

Realizacija projekta obnove teatarske scene Centra kulture i mladih

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić je zajedno sa pomoćnicom za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Lejlom Dizdarević obišao prostorije Javne ustanove „Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo“ u Jelićevoj ulici na broju 1.

Povod posjete je realizacija projekta obnove velike scene ove ustanove kulture čiji je osnivač i glavni finansijer Općina Centar. 

-Dugo godina ovaj Centar ima vrlo zavidnu reputaciju u oblasti kulture i obrazovanja mladih. Opština Centar će kao i do sada nastaviti podržavati unapređenje rada i uslova u ovom Centru prvenstveno zbog naših mladih koji svake godine sve više posjećuju i pohađaju razne vrste kurseva i škola, posebno besplatnih, koje finansira Opština Centar, izjavio je ovom prilikom načelnik Mandić. 

Direktor Centra Ernis Šljivo prezentirao je dosadašnju realizaciju obnove scene u kojoj se realizuje 80% programa ovog Centra. 

–S obzirom na obimnost projekta odlučili smo da adaptaciju velike sale radimo u fazama. Prvobitno smo podigli nivo sale za 40 centimetara, odnosno napravili četiri nivoa kako bi publika iz svih redova nesmetano mogla uživati u našim predstavama, nakon čega smo nabavili i postavili 130 novih teatarskih  stolica. U narednoj fazi obnove, nadamo se naredne godine, planiramo urediti teatarsku scenu te napraviti tonsku kabinu na kraju sale kao bismo napravili što bolje uslove kako za publiku tako i za naše glumce. Paralelno sa obnovom teatarske sale također smo krenuli sa čišćenjem i adaptacijom tavanskog prostora kako bismo dobili dodatni smještaj za našu scenografiju, objasnio je Šljivo. 

 JU „Centar kulture i mladih“ također koristi prostorije i u kultnom FIS-u u Mis Irbinoj ulici gdje se održavaju razni kursevi i škole. Ove godine obnovljene su i prostorije u FIS-u, čime su napravljeni bolji uslovi za neformalno obrazovanje mladih. 

Za pomenuti projekat nabavke novih teatarskih stolica i uređenja tavanskog prostora iz ovogodišnjeg općinskog budžeta izdvojen je iznos od 75.000 KM. 

27.04.2024.
OBILJEŽENA 31. GODIŠNJICA
Sjećanje na ubijenu djecu u Jukićevoj ulici
26.04.2024.
PROJEKAT „MREŽA CENTARA ZA ZDRAVO STARENJE“
Odabrani projekti organizacija civilnog društva
26.04.2024.
POMOĆ SOCIJALNO UGROŽENIM STANOVNICIMA CENTRA
Načelnik Mandić uručio 31 paket pomoći
Više vijesti