CENTAR ZA IZVRSNOST U PODUZETNIŠTVU OPĆINE CENTAR SARAJEVO

Posjeta učenika Srednje poslovne škole sa Ilidže

U okviru nastavnog predmeta Poduzetništvo i poduzetničkog kluba učenici trećeg razreda Srednje poslovne škole Ilidža, u pratnji direktorice Mirele Lončarić i profesorice Velide Begović, posjetili su jučer Centar za izvrsnost u poduzetništvu Općine Centar Sarajevo koji je smješten u nekadašnjoj Vili Braun (Alipašina ulica 45).

Ovom prilikom srednjoškolci su mogli saznati sve o radu ovog Centra koji od 2020. godine uspješno provodi politiku podrške poduzetnicima. 

 

Prvo je kao domaćin srednjoškolcima govorio Haris Sijarić, pomoćnik načelnika za lokalno-ekonomski razvoj i mjesnu samoupravu, služba koja upravlja Centrom. 

 

-Kroz projekat EU4Business uspostavili smo saradnju sa Međunarodnom organizacijom rada (ILO), s ciljem razvoja poduzetništva, izvozno orijentisanih sektora, turizma i poljoprivrede, kao i ruralnog razvoja. Zahvaljujući ovoj saradnji poboljšali smo model odobravanja bespovratnih sredstava za pokretanje biznisa. Aplikanti su prvo morali proći trening i obuku u trajanju od mjesec dana koji je provodila po svojom metodologiji Međunarodna organizacija rada. Tokom tog perioda budući poduzetnici rade na svom biznis planu kojeg ocjenjuju tri nezavisne komisije. Po okončanju obuke nakon dobijanja finansijske podrške također imaju mentorsku podršku još godinu dana.  Općina Centar prati te poduzetnike duži vremenski period te njihov rast i razvoj. Tokom posljednje četiri godine podržali smo 115 mladih poduzetnika od kojih je 90% njih razvilo uspješan biznis. Općina Centar daje do 30.000 KM za pokretanje biznisa, objasnio je Sijarić.  

 

Osim finansijske, stručne i mentorske podrške mladim poduzetnicima u prostorijama Centar za izvrsnost u poduzetništvu također je moguće po povoljnim uslovima koristiti HUB centar, kao i registrovati svoju firmu na ovoj adresi. 

 

Dženan Trbić iz Međunarodne organizacije rada (ILO) je kao certificirani edukator vodio treninge i radionice projekta „EU4BusinessRecovery“- Mi tokom naše edukacije koja nije klasično predavanje pokušavamo simulirati tržišne uslove i u koje se pozicije tržište može dovesti i šta su mogući odgovori. Radimo od oblasti marketinga, kreiranja proizvoda, određivanja tržišta, plana proizvodnje... te kroz finansijski plan radimo analizu prihoda i rashoda troškova da vidimo isplativost tog biznisa. Radimo na praktičnim primjerima da kroz konkretan rad približimo aplikantima šta znači poduzetništvo. Kompletna edukacija traje mjesec i po. Nakon svakog modula uz mentorsku podršku polaznici obuke moraju napraviti istraživanje tržišta. Drago nam je mladim osobama pomoći da zaokruže svoj poduzetnički poduhvat, kazao je Trbić. 

 

Srednjoškolcima su se ovom prilikom predstavili uspješni mladi poduzetnici Samra Kalajdžić i Kenan Hadžić koje je finansijski i mentorski podržala Općina Centar putem svog Centra za izvrsnost u poduzetništvu.