JAVNI POZIV OTVOREN 30 DANA

Predlaganje kandidata za dodjelu priznanja Općine Centar

Danas je u dnevnim listovima „Oslobođenje“ i „Dnevni avaz“ kao i na web stranici Općine Centar objavljen javni poziv za predlaganje kandidata za dodjelu priznanja Općine Centar u 2024. godini.
Predlaganje kandidata za dodjelu priznanja Općine Centar

Svoje prijedloge kandidature na javni poziv mogu podnositi građani, udruženja građana, boračke organizacije i udruge, mjesne zajednice sa područja općine Centar, klubovi vijećnika političkih stranaka zastupljenih u Općinskom vijeću, radna tijela Općinskog vijeća i Općinski načelnik. Za ovu godinu moguće je dobiti jedno od sljedećih priznanja Općine Centar: Plaketa sa zlatnim ljiljanima, Povelja sa zlatnim ljiljanima, Zahvalnica sa zlatnim ljiljanom, Povelja sa grbom Općine Centar i Zahvalnica sa grbom Općine Centar. 

 

Plaketa sa zlatnim ljiljanima dodjeljuje se posthumno, poginulim pripadnicima Oružanih snaga RBiH u toku rata i najzaslužnijim pripadnicima Oružanih snaga RBiH koji su umrli poslije završetka rata, a imali su prebivalište ili boravište na području općine  Centar. Povelja sa zlatnim ljiljanima dodjeljuje se pripadniku Oružanih snaga BiH koji je imao prebivalište ili boravište na području općine Centar Sarajevo, u periodu od 06. aprila 1992. godine do 23. decembra 1996. godine, koji je stupio u jedinice Oružanih snaga od 18. septembra 1991. godine do 31.decembra 1992 godine i ostao neprekidno do 23. decembra 1995. godine ili je ranije demobilisan od nadležnog vojnog organa, za njegov izuzetan doprinos u borbi protiv agresije i/ ili razvoju Oružanih snaga, kao i za posebne zasluge u ratu. Zahvalnica sa zlatnim ljiljanom dodjeljuje se za istaknuti rad u ratu angažovanje, organizovanje života i rada građana u ratnim uslovima. Povelja sa grbom Općine Centar dodjeljuje se privrednim društvima, ustanovama, udruženjima građana, drugim pravnim licima i pojedincima za izuzetan  doprinos  u razvoju općine Centar u oblastima privrede, kulture, obrazovanja, nauke, zdravstva, sporta i drugim oblastima života i rada u BiH i svijetu. Zahvalnica sa grbom Općine Centar dodjeljuje se u znak zahvalnosti Općine Centar priznatim ličnostima, građanima i pravnim licima ove općine, koji su dali poseban doprinos razvoju i očuvanju civilizacijskih vrijednosti, izgradnji i jačanju institucija lokalne zajednice u Općini Centar, i njenoj afirmaciji u BiH i inostranstvu.

 

Kako je navedeno u javnom pozivu inicijative je moguće podnijeti na prijavnom obrascu sa obrazloženjem i relevantnom dokumentacijom o ispunjavanju uslova kandidata sa naznakom za koje se općinsko priznanje predlaže. Predlagač je dužan da na vrijeme obavijesti kandidata o namjeri podnošenja inicijative u cilju blagovremenog prikupljanja potrebne dokumentacije. Javni poziv, koji ostaje otvoren 30 dana, zajedno sa prijavnim obrascem moguće je preuzeti na info pultu Općine Centar ili preuzeti sa web stranice Općine Centar na sljedećem linku: https://www.centar.ba/javni-pozivi-i-konkursi.

 

Inicijative na javni poziv i kriteriji za predlaganje kandidata za dodjelu priznanja Općine Centar u 2024. godini se dostavljaju lično ili putem pošte na protokol Općine Centar (Mis Irbina 1, 71000 Sarajevo) u zatvorenoj koverti s naznakom Komisija za javna priznanja i obilježavanje historijskih događaja i ličnosti Općine Centar - Ne otvaraj. Nepotpune i neblagovremene prijave neće se uzeti u razmatranje. Sve dodatne informacije moguće je dobiti u Službi za poslove općinskog vijeća Centar putem sljedećeg broja telefona: 033/562-352.