PLATFORMA „DIJALOG ZA MLADE”

U Centru kulture i mladih održano motivaciono predavanje

Jučer je na sceni Javne ustanove „Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo“ u Jelićevoj ulici profesor dr. Kasim Tatić održao motivaciono predavanje namijenjeno srednjoškolcima sa Centra.

Motivacioni govor je organizovan u okviru platforme „Dijalog za mlade”, koji je dio Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2). Ovom prilikom je profesor Tatić sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu kroz svoj jedinstveni pristup i govor inspirisao i potaknuo na razmišljanje prisutne srednjoškolce. Predavanje je održano pod sloganom građanski aktivizam, uzimanje aktivnijeg učešća  mladih u institucijama i organizacijama civilnog društva. – Cilj nam je da mladima ukažemo kako da iskoriste svoje potencijale na pravi način i da im damo neku priču kako bi bilo dobro da se aktivnije uključe u svoj i život zajednice u kojoj žive. Kroz određene primjere želim im dati motivirajuće priča sa namjerom da se aktiviraju kako bi stekli neka nova znanja i iskustva. Kroz određene primjere na nivou u Bosni i Hercegovini pokazat ću im šta je to građanski aktivizam i koje su aktivnosti koje su pozitivno urodile  plodom i da vide kako je civilno društvo korektiv svega onoga sa čime ljudi nisu zadovoljni. Pokušavam mladima prenijeti jezgrovitu misao koja se odnosi na individualni nivo a može se prenijeti na nivo lokalne zajednice, a to je da ukoliko ste nezadovoljni onim što sistem ne radi, uradite vi ili ako vam se ne sviđa ono što sistem radi, nemojte vi raditi. U ovom smislu više je aktivna poruka da budemo jedan korektiv političkih institucija i organizacija vlasti da građani najbolje osjete sve probleme u svom lokalnom okruženju da se organizuju i aktiviraju u organizacijama civilnog društva. Današnje predavanja je usklađeno sa projektom „Reload2“ koji je usmjeren na demokratizaciju i razvoju demokratskih institucija u zemljama Zapadnog Balkana, objasnio je Tatić. 

 

 

Prošle godine je u organizaciji Službe za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport  profesor Tatić u multimedijalnoj sali Općine Centar održao motivaciono predavanje pod nazivom „Moć uvjerenja, važnost pitanja, nužnost promjena“ učenicima četvrtih razreda srednjih škola. – Ove godine imamo namjeru da također da mladoj generaciji na predavanjima u Općini Centar damo neke smjernice za pravilni odabir fakulteta odnosno životnog poziva, jer naš je mentalitet malo inertan i cijeli život provedemo u tom pozivu i stoga je jako važna pravilna odluka na koji način odlučiti bitne elemente u odabiru fakulteta. Mladima trebamo dati koncepte o čemu da razmišljaju i na koji način sebe vide za 10 godina i da donesu možda neku bolju odluku o svom životnom pozivu, dodao je profesor Tatić čija predavanja je putem društvenih mreža već pogledalo preko 6 miliona osoba. 

 

 

ReLOaD2 finansira Evropska unija u Bosni i Hercegovini, a sprovodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) uz podršku Općine Centar Sarajevo.