OBUKA ZA IZDAVANJE ELEKTRONSKIH GRAĐEVINSKIH DOZVOLA

Održan dvodnevni trening

Na osnovu memoranduma o razumijevanju o pristupanju pilot projektu E-uprava, koju su potpisali načelnik Općine Centar Srđan Mandić i direktorica Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) za BiH Courtney Chubb, tokom protekla dva dana u Općini Centar obavljena je obuka uposlenika ove jedinice lokalne samouprave na aktivnostima izdavanja elektronske dozvole u oblasti građenja, što podrazumijeva urbanističku, građevinsku i upotrebnu dozvolu.

Ove aktivnosti se provode s ciljem provođenja što efikasnijih i jednostavnijih procedura kada je u pitanju vođenje upravnog postupka u ovoj oblasti građenja. Dvodnevnom treningu su prisustvovali uposlenici Općine Centar iz službi koji učestvuju u ovoj proceduri od predaje zahtjeva za izdavanje potrebnih dozvola za građenje do samog izdavanja elektronske dozvole. Same procedure izdavanja urbanističkih i građevinskih dozvola, koje su sada obimne zbog komplikovane zakonske regulative, će biti pojednostavljene i transparentnije, za što je potrebno usvojiti izmjene i dopune Zakona o prostornom uređenju Kantona Sarajevo. Vlada Federacije je 13. marta ove godine usvojila Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta Federacije BiH, koji će biti upućen u parlamentarnu proceduru, što je također jedan od značajnih pravnih okvira za implementaciju prve faze projekta E-uprava. 

 

Osim Općine Centar Sarajevo ovom pilot projektu je također pristupila i Općina Tešanj. 

 

USAID/BiH će u narednim fazama implementacije projekta E-uprave provesti aktivnosti na uspostavljanju digitalnih rješenja iz oblasti inspekcijskog nadzora, te javnih nabavki. 

 

Američka agencija za međunarodni razvoj u Bosni i Hercegovini (USAID BiH) kroz projekat E-uprave, koji je započeo u aprilu 2020. godine, pomaže Bosni i Hercegovini u usklađivanju zakonodavnog i regulatornog okvira elektronske uprave sa direktivama Evropske unije (EU) i najboljom međunarodnom praksom, te razvojem novog softvera za poboljšanje efikasnosti, odgovornosti i transparentnosti institucija koje pružaju usluge građanima i poslovnim subjektima.