INFRASTRUKTURNO UREĐENJE POSLOVNIH ZONA U KANTONU SARAJEVO

Izgradnja saobraćajnice za IT park na Šipu

Danas je u prostorijama Kantona Sarajevo upriličeno potpisivanje sporazuma o sufinansiranju projekta infrastrukturnog uređenja u poslovnoj zoni. U ime Općine Centar sporazum, u vrijednosti od 1.270.000 KM, potpisao je načelnik Srđan Mandić.

Osim načelnika četiri općine, sporazum su također potpisali ministar privrede Kantona Sarajevo Zlatko Mijatović i direktorica Zavoda za izgradnju KS Belma Barlov.

 

– Za pomenuta sredstva u ovoj fazi projekta planiramo graditi novu infrastrukturu za potrebe savremenog Inovacijsko-tehnološkog parka na Šipu. Mi već imamo spremne investitore koji bi počeli graditi na ovom lokalitetu ali je potrebno da prvo obezbijedimo neophodne uslove. Za nas je od velikog značaja da na tom lokalitetu imamo velike renomirane svjetske kompanije u segmentu informacionih tehnologija. U drugoj fazi projekta planirana je izgradnja parking prostora za oko 70 vozila za poslovne subjekte koji će biti smješteni u IT parku. Svi želimo da vjerujemo da ćemo ove godine završiti ovaj projekat i napraviti ključne pretpostavke za razvoj ove grane industrije. Moram naglasiti da je veliki izazov za jedinice lokalne samouprave preplitanje nadležnosti između više nivoa vlasti od općine do federacije BiH, objasnio je Mandić nakon potpisivanja sporazuma.

 

Osim izgradnje nove saobraćajnice dužine 400 metara za navedeni iznos također je planirana izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže, elektro mreže i gasne infrastrukture, te telekomunikacijske mreže u ukupnoj dužini od 850 metara. Za implementaciju ovog projekta, te za nadzor je zadužen Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo.

 

Programom raspodjele finansijskih sredstava za infrastrukturno uređenje i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa u poslovnim zonama Kantona Sarajevo za 2024. godinu osim Općine Centar također su obuhvaćene projekti općina Novi Grad, Hadžići i Ilijaš. U Poslovnoj zoni Hadžići za odobreni iznos od 231.134 KM, planirano je postavljanje nove zaštitne ograde, kontrola pristupa i nova smart rasvjeta. U Ilijašu je planirano rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, te izgradnja nove saobraćajnice u poslovnoj zoni Luka, za šta je odobren iznos od 776.160 KM. Za potrebe Općine Novi Grad odobreno je 700.000 KM, za izgradnju saobraćajnice u poslovnoj zoni Bačići. 

 

Ukupna vrijednost potpisanih sporazuma je 2,9 miliona KM, dok je u ovogodišnjem budžetu Ministarstva privrede KS za ovu namjenu obezbijeđen iznos od 7,5 miliona KM.