U SARADNJI SA JU „ODGOJNI CENTAR“ SARAJEVO

Počela realizacija projekta „I ja mogu drugačije“

U okviru realizacije projekta „I ja mogu drugačije“ koji ima za cilj uspostavljanje trajne strukture u lokalnoj zajednici koja će raditi na praćenju pravilnog rasta i razvoja djece i stvaranju adekvatnih uslova za navedeno, Općina Centar Sarajevo putem nadležne Službe za boračko – invalidsku i socijalnu zaštitu u saradnji sa JU „Odgojni centar“ Sarajevo pokreće realizaciju edukativnih predavanja i kreativnih radionica, a teme su slijedeće: „Agresivnost kao uzrok konflikata i načini rješavanja konflikata“ i „Razvijanje vještina komunikacije djece kroz pozitivne modele ponašanja“.

Obzirom na činjenicu da je škola mjesto susreta učenika različitih karakternih osobina, psihofizičkih sposobnosti, učenika koji potiču iz različitih porodica i socio– ekonomskog statusa, drugačijih razmišljanja, shvatanja i uvjerenja, te da su usljed brzog načina života i dostupnih neadekvatnih i negativnih modela ponašanja putem medija i društvenih mreža, često potaknuti na usvajanje istog, neophodan je dodatni angažman svih relevantnih sudionika u sistemu socijalne zaštite u preveniranju neprihvatljivih oblika ponašanja kod djece i mladih.

 

Planirano je da projektom „I ja mogu drugačije“  budu obuhvaćeni učenici IX razreda osnovnih škola sa područja općine Centar, u cilju educiranja istih o uzročno – posljedičnim vezama ispoljavanja neprihvatljivih oblika ponašanja. Implementacijom navedenog projekta će se pružiti mogućnost učenicima da spoznaju koja se ponašanja smatraju neprihvatljivim i koje su sankcije za takve oblike ponašanja. Nadalje, učenicima će se predočiti vještine nenasilnog komuniciranja i alternativnih oblika reagovanja na nasilje. Rad sa učenicima će se usmjeriti na razvijanje i poticanje ka ispoljavanju pozitivnih osobina i modela ponašanja.

 

Projekat „I ja mogu drugačije“ će se implementirati u prostorijama osnovnih škola sa područja Općine Centar, u skladu sa planiranim aktivnostima. Prva radionica počela je OŠ „Silvije Strahimir Kranjčević“.

27.04.2024.
OBILJEŽENA 31. GODIŠNJICA
Sjećanje na ubijenu djecu u Jukićevoj ulici
26.04.2024.
PROJEKAT „MREŽA CENTARA ZA ZDRAVO STARENJE“
Odabrani projekti organizacija civilnog društva
26.04.2024.
POMOĆ SOCIJALNO UGROŽENIM STANOVNICIMA CENTRA
Načelnik Mandić uručio 31 paket pomoći
Više vijesti