PROJEKAT „URBANA POLJOPRIVREDA“

Načelnik Mandić obišao plastenike u osnovnim školama

Danas je načelnik Općine Centar Srđan Mandić zajedno sa pomoćnicom za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Lejlom Dizdarević i pomoćnicom načelnika za privredu i poslovne prostore Neirom Mlinarević posjetio Osnovne škole „Šip“ „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“ i „Nafija Sarajlić“, koje su dio projekta „Urbana poljoprivreda“.

Da podsjetimo, prošle godine  Općina Centar izdvojila je 45.000 KM Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu za implementaciju projekta „Urbana poljoprivreda“ u pet osnovnih škola na području općine Centar i to „Hasan Kaimija“, „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“, „Nafija Sarajlić“, „Alija Nametak“ i „Šip“.

 

-Projekat „Urbana poljoprivredna“ osim što je koristan za taj primarni cilj edukacije djece, on je koristan jer naša djeca jedu svoje salate, svoje plodove rada, neprskano povrće i voće. Od skromne ideje izrastao je jedan ozbiljan projekat, zahvaljujući stručnoj pomoći od strane Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta, kazao je načelnik Mandić.

 

Direktorica Osnovne škole „Šip“ Dženita Kurtović zahvalila se Općini Centar na višegodišnjoj podršci.

-Ovo je projekat u kojem djeca stiču radne navike i uče o ekološkoj proizvodnji. Prva sezona je bila izuzetno uspješna, već u narednom periodu počet ćemo sa sadnjom novih kultura poput paradajza, krastavaca i paprike. Zahvaljujem se ovom prilikom Općini Centar za podršku koju nam pružaju u realizaciji ovog projekta, rekla je Dženita Kurtović direktorica Onovne škole „Šip“.

 

Ajša Šahović učenica šestog razreda OŠ „Šip“ učestvuje u uzgoju povrća i voća u plasteniku, a u sklopu projekata „Urbana poljoprivreda“.

-Mi na času biologije učimo o biljkama, eko sistemu, o proizvodnji domaće hrane, al ono što je nama najbolje je što mi jedemo domaću neprskanu hranu, koju sami uzgajamo, pojasnila je učenica Šahović.     

30.04.2024.
OBILJEŽAVANJE DANA OPĆINE CENTAR 2.- 9. MAJA
Polaganje cvijeća na mezarju Kovači i spomen obilježja 2. maja
30.04.2024.
CENTAR KULTURE I MLADIH OPĆINE CENTAR
Završen 27. festival komedije „Smijeh je lijek“
Više vijesti