GODIŠNJICA FORMIRANJA DRUGE GIMNAZIJE

Svečanost povodom Dana škole

Danas je prigodnim kulturno-umjetničkim programom obilježena 119. godišnjica od osnivanja Druge gimnazije Sarajevo. Svečanosti su u ime Općine Centar prisustvovali načelnik Srđan Mandić sa vijećnikom Općinskog vijeća Alenom Girtom, koji su bivši učenici ove Gimnazije.

U svom obraćanju prisutnima načelnik Mandić je kazao da je ozbiljan  historijat obilježavati 119. godina.

 – Ponosni smo kao opština da na našem području imamo najznačajnije obrazovne institucije i jedna od njih je Druga gimnazija. Danas također potpisujemo ugovore za općinske stipendije i siguran sam da će veliki broj vas, s obzirom na rejting ove škole, biti stipendisti Općine Centar koja se trudi da i izvan svojih nadležnosti a u skladu sa svojim mogućnostima podrži mlade. Ove godine smo obezbijedili rekordan iznos za najveće stipendije u Kantonu Sarajevo. Prošle godine smo finansijski podržali vaše učenike za takmičenje iz znanja, a oni su nam se odužili na najbolji način dolaskom sa takmičenja sa medaljama. Podržavamo omogućavamo sufinansiranja i finansiranja mobilnosti mladih za odlazak na studijska putovanja, đačke ekskurzije, podržavamo nadarene sportiste i to su sve prava koja ste zaslužili. Ja mogu preporučiti ovu školu kao jednu od najboljih, kazao je Mandić, koji je dodao da se srednjoškolci lijepo druže, uvažavaju i međusobno vole i poštuju i da spriječavaju svaki oblik  vršnjačkog nasilja.

 

Današnjoj svečanosti su također prisustvovali i učenici završnih razreda osnovnih škola za koje je pripremljena posebna prezentacija i mnoštvo sadržaja s ciljem upoznavanja sa radom ove srednjoškolke ustanove, kako bi ovi mladi napravili lakšu odluku koju srednju školu upisati. 

Davne 1905. godine osnovana je „Mala realka“, koja je već sljedeće godine dobila još jedan razred i postala "Velika realka". Nakon Prvog svjetskog rata ova škola postaje „Druga muška realna gimnazija". Tokom Drugog svjetskog rata zgrada gimnazije biva uništena, a nova zgrada u ulici Sutjeska broj 1 je izgrađena 1959. godine. Reformom školstva i uvođenjem usmjerenog obrazovanja tokom osamdesetih godina Druga gimnazija postaje Matematičko-informatička gimnazija „Ognjen Prica". Jedan period tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu i opsade Sarajeva 1992. godine škola je prekinula sa radom, dok su školske prostorije služile kao privremeni smještaj za izbjeglice. Druga gimnazija je 2000. godine autorizovana da nudi IB diplomu od strane IBO organizacije. Trenutno je jedna od tri škole u Bosni i Hercegovini koje učenicima nude IB diplomu.

30.04.2024.
OBILJEŽAVANJE DANA OPĆINE CENTAR 2.- 9. MAJA
Polaganje cvijeća na mezarju Kovači i spomen obilježja 2. maja
30.04.2024.
CENTAR KULTURE I MLADIH OPĆINE CENTAR
Završen 27. festival komedije „Smijeh je lijek“
Više vijesti