U PRVOM UPISNOM FEBRUARSKOM ROKU

U osnovne škole na području općine Centar upisana 623 prvačića

Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju Kantona Sarajevo definisano je da se upis u redovnu školu obavlja u februaru, a u izuzetno opravdanim slučajevima i u augustu.
U osnovne škole na području općine Centar upisana 623 prvačića

Tako se upis djece u prvi razred za školsku godinu 2024/2025. u Kantonu Sarajevo obavio u periodu od 1. do 29. februara 2024. godine (prvi upisni rok).

 

Tokom utvrđenog perioda u 12 osnovnih škola sa područja Centra, koja imaju status javne ustanove, te u jednu privatnu međunarodnu školu upisana su 623 prvačića

 

Prema evidenciji Službe za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Općine Centar, u školskoj 2024./2025. godini najviše učenika, njih 100 pohađat će prvi razred devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja u osnovnoj školi Katoličkog školskog centra, dok je u Osnovnu školu "Musa Ćazim Ćatić" upisano 68 djece. Jedan manje učenik je upisan u OŠ „Šip“, dok je 64 prvačića upisano u Osnovnu školu „Alija Nametak“. U Osnovnu školu „Nafija Sarajlić“ upisana su 62 prvačića, a u OŠ „Safvet-beg Bašagić“ upisano je 50 učenika u prvi razred. U osnovne škole „Isak Samokovlija“ i „Hasan Kikić“ upisano je po 46 đaka, a u OŠ „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“ upisano je 41 učenik, dok je 30 djece upisano u OŠ „Vladislav Skarić“ u prvom upisnom roku. U Osnovnu školu „Silvije Strahimir Kranjčević“ upisano je 24 djece, a u OŠ „Hasan Kamija“ 16 đaka. U Internationale Deutsche Schule Sarajevo (IDSS) u prvi razred se upisalo devetero djece dok u ovom upisnom roku nijedno dijete nije upisano u prvi razred Javne ustanove „Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju“. 

 

Dokumentacija koja je neophodna za upis djece može se dostaviti odmah pri upisu djeteta, ali i naknadno. Osnovno obrazovanje je obavezno za svu djecu do navršene 15. godine života odnosno do završetka osnovne škole. Školskim obveznikom smatra se dijete koje je do 1. marta tekuće godine navršilo pet i po godina života.

30.04.2024.
OBILJEŽAVANJE DANA OPĆINE CENTAR 2.- 9. MAJA
Polaganje cvijeća na mezarju Kovači i spomen obilježja 2. maja
30.04.2024.
CENTAR KULTURE I MLADIH OPĆINE CENTAR
Završen 27. festival komedije „Smijeh je lijek“
Više vijesti