OPĆINSKA TAKMIČENJA IZ ZNANJA

Održano takmičenje osnovaca iz tehničke kulture

Osnovna škola „Šip“ bila je domaćin održanog općinskog takmičenja učenika iz tehničke kulture, a istom je ispred Općine Centar prisustvovao predstavnik iz službe za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport.

Ekipe škola činili su najbolje plasirani učenici na školskom takmičenju i to po jedan učenik iz petih, šestih, sedmih, osmih i devetih razreda.

Takmičenje se sastojalo od teoretskog i praktičnog dijela. Testovi koji su se odnosili na teoretski dio obuhavatali su materiju iz nastave osnova tehnike i tehničke kulture, dok se izrada praktičnog rada realizirala prema tehničkom crtežu koji je dodijeljen na dan takmičenja.

U kategoriji petih razreda prvo mjesto zauzela je učenica Esma Uzunović (OŠ "Isak Samokovlija"), drugo mjesto Dženna Čičak (OŠ "Vladislav Skarić“), a treće mjesto Leona Filipović (OŠ "Musa Ćazim Ćatić“).

Kada govorimo o šestim razredima prvo mjesto zauzela je učenica Ena Brkan (OŠ „Isak Samokovlija“), drugo mjesto učenica Esma Duratbegović (OŠ „Hasan Kikić“), a treće mjesto Mia Muharemović (OŠ "Musa Ćazim Ćatić“).

U kategoriji sedmih razreda prva tri mjesta zauzeli su učenici Omer Hadžić (OŠ „Alija Nametak“), Anida Veledar (OŠ „Isak Samokovlija“) i Esma Deljkić (OŠ „Slivije Strahimir Kranjčević“).

U kategoriji osmih razreda prva tri mjesta zauzeli su učenici Harun Uzunović (OŠ „Isak Samokovlija“), Irfan Hadžiabdić (OŠ „Hasan Kikić“) i Omar Hodžić (OŠ „Alija Nametak“).

U kategoriji najstarijih, tačnije devetih razreda, prvo mjesto osvojila je Esma Brulić (OŠ „Hasan Kikić“), drugo mjesto Almedin Smajlović (OŠ „Šip“) i treće mjesto Helena Divković (OŠ „Katolički školski centar“).

Konačni zbirni rezultati, koje čine teoretski i praktični rad su sljedeći: Prvo mjesto osvojila je Osnovna škola „Isak Samokovlija“. Na drugo mjesto plasirala se Osnovna škola „Hasan Kikić“, dok se na treće mjesto plasirala Osnovna škola „Alija Nametak“. 

Takmičenje ima za cilj unapređenje i razvijanje kreativnosti stvaralaštva, sposobnosti, vještina, pozitivne i socijalne vrijednosti kod učenika, kojima su ovladali u toku svog obrazovanja i druženja sa svojim vršnjacima.

Najboljim učenicima i najuspješnijim školama dodijeljene su diplome, a po okončanju svih takmičenja iz znanja bit će uručene i prigodne novčane nagrade za prvoplasirane učenike.