JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE

Nastavak podrške Općine Centar pronatalitetnoj politici

Na oglasnoj ploči i web stranici Općine Centar u rubrici „Javni pozivi i konkursi“ objavljen je javni poziv za dodjelu novčanih sredstava iz budžeta Općine Centar za unapređenja natalitetne politike. Radi se o sufinansiranju troškova vantjelesne oplodnje, te prava na jednokratne novčane pomoći za rođenje djeteta i za očeve koji koriste pravo za porodiljsko odsustvo.
Nastavak podrške Općine Centar pronatalitetnoj politici

Podnosilac zahtjeva za ostvarivanje prava na jednokratnu novčanu pomoć za sufinansiranje troškova vantjelesne oplodnje treba da je u bračnoj zajednici prije početka postupka vantjelesne oplodnje ili u vanbračnoj zajednici u trajanju od najmanje tri godine prije početka vantjelesne oplodnje, da je prebivalište jednog od bračnih/vanbračnih drugova na području općine Centar najmanje godinu dana prije podnošenja zahtjeva za ostvarivanje ovog prava. Također je potrebno priložiti preporuku zdravstvene ustanove koja se bavi medicinsko potpomognutom oplodnjom, potrebno je da žena nije navršila 42 godine života i da postupak vantjelesne oplodnje za koji se traži sufinansiranje nije okončan, te da ovo pravo već prije nije ostvareno putem Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH. 

 

Ukoliko želite ostvariti pravo na jednokratnu novčanu za rođenje djeteta potrebno je da porodilja iii otac djeteta imaju najmanje godinu dana prebivalište na području općine Centar Sarajevo, ukoliko jedan od roditelja nema prebivalište na području ove općine da pravo na jednokratnu novčanu pomoć za rođenje djeteta nije ostvarilo na području općine svog prebivališta, da je zahtjev za ostvarivanje prava podnesen u roku od 60 dana od dana rođenja djeteta. Za ostvarivanje  prava  na jednokratnu  novčanu  pomoć za  očeve  koji  koriste pravo na porodiljsko odsustvo potrebno je da otac djeteta ima prebivalište na području općine Centar Sarajevo, da je otvorio porodiljsko odsustvo, te je zahtjev potrebno podnijeti u  roku  od  60  dana  od  dana  otvaranja  porodiljskog odsustva. 

 

U objavljenom javnom pozivu, koji je otvoren do kraja ove kalendarske godine ili do utroška planiranih finansijskih sredstava u ovogodišnjem budžetu Općine Centar, također je navedena potrebna dokumentacija za ostvarivanje navedenih prava. Zahtjev sa potrebnom dokumentacijom moguće je podnijeti poštom preporučeno ili putem protokola Općine Centar (Mis Irbina 1) Službi za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu - Odsjek za socijalnu zaštitu. Sve dodatne informacije je moguće dobiti na broj telefona: 033/562-456.

 

Tekst javnog poziva dostupan je na web stranici Općine Centar https://www.centar.ba/javni-pozivi-i-konkursi, a zahtjev je također moguće preuzeti sa web stranice Općine Centar u rubrici: Elektronski formulari kao i na Info pultu Općine Centar. 

30.04.2024.
OBILJEŽAVANJE DANA OPĆINE CENTAR 2.- 9. MAJA
Polaganje cvijeća na mezarju Kovači i spomen obilježja 2. maja
30.04.2024.
CENTAR KULTURE I MLADIH OPĆINE CENTAR
Završen 27. festival komedije „Smijeh je lijek“
Više vijesti