DANI OPĆINE CENTAR OD 2. DO. 9. MAJA

Obilježavanje najznačajnijeg datuma u novijoj historiji Općine Centar

Danas je u Općini Centar održan prvi sastanak Organizacionog odbora za realizaciju programa aktivnosti obilježavanja Dana Općine Centar od 2. do 9. maja 2024. godine. Odbor čine predstavnici izvršne i predstavničke vlasti Općine Centar, općinskih boračkih udruženja, te Javne ustanove „Centar kulture i mladih“.

U znak sjećanja na herojsku odbranu Sarajeva od agresorskih napada 2. maja ratne 1992. godine, ovom prilikom je utvrđen nacrt programa obilježavanja ovog značajnog datuma u kojem je definisano održavanje brojnih protokolarnih, svečarskih i kulturno-umjetničkih manifestacija.  

 

Kako je utvrđeno delegacije Općine i boračkih udruženja će 2. i 3. maja na šehidsko mezarje Kovači i ispred spomen-obilježja i spomen-ploča postavljenih u čast šehida i poginulih boraca pripadnika Armije i MUP RBiH položiti cvijeće i odati dužnu počast svim poginulim koji su svoje živote dali u odbrambeno-oslobodilačkoj borbi, te civilnim žrtvama protekla dva rata. Također je utvrđeno datum održavanja svečane sjednice Općinskog vijeća Centar na kojoj će biti uručena općinska priznanja najzaslužnijim pojedincima i kolektivima. 

 

U okviru obilježavanja Dana Općine Centar 8. maja planirana je centralna manifestacija na Soukbunaru u povodu obilježavanja godišnjice formiranja Odreda Soukbunar, kada će biti i obilježen Dan mladih općine Centar za šta će nadležna općinska služba u saradnji sa JU „Centar kulture i mladih“ i Komisijom Općinskog vijeća za pitanja mladih pripremiti protokolarni i kulturno-umjetnički program.  

 

Svoj doprinos u obilježavanju Dana Općine Centar će također dati udruženja „Urban Management“ i „Dio srca“ koji će ovim povodom organizovati proljetni „Market rukotvorina i domaćih prizvoda“ odnosno „Gastro eko fest i sajam ljekobilja“. Za ovaj značajan datum planirano je i održavanje takmičenje u streljaštvu „Dani Općine Centar 2024“ u Olimpijskoj dvorani „Juan Antonio Samaranch“ – Zetra. Sljedeći sastanak Organizacionog odbora za realizaciju programa aktivnosti obilježavanja Dana Općine Centar je zakazan za naredni utorak, 23. aprila 2023. godine u 13 sati.

30.04.2024.
OBILJEŽAVANJE DANA OPĆINE CENTAR 2.- 9. MAJA
Polaganje cvijeća na mezarju Kovači i spomen obilježja 2. maja
30.04.2024.
CENTAR KULTURE I MLADIH OPĆINE CENTAR
Završen 27. festival komedije „Smijeh je lijek“
Više vijesti