OPĆINA CENTAR I KANTON SARAJEVO OBEZBIJEDILI MILION KM

Izmještanje dijela kanalizacione mreže na Šipu za Prvu transverzalu

Danas je u prostorijama Kantona Sarajevo upriličeno potpisivanje sporazuma o sufinansiranju projekata iz budžeta Kantona Sarajevo za 2024. godinu od namjenskih sredstava - vodne naknade na području općina u Kantonu Sarajevo.

Sporazum su potpisali Bojan Bošnjak, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, direktorica Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Belma Barlov, te načelnici devet kantonalnih općina. U ime Općine Centar sporazum je potpisao načelnik Srđan Mandić koji se zahvalio na ovoj podršci Kantona Sarajevo za unapređenja infrastrukture za dobrobit građana Centra. – Sredstva koja su obezbijeđena iz vodnih naknada će biti iskorištena za drugu fazu projekta izmještanja dijela trase kolektora kanalizacione mreže, što je preduslov za nastavak izgradnje saobraćajnice Prve transverzale. Navedeni projekat će biti realizovan na lokalitetu Bara tačnije u koritu potoka Sušica kojeg smo započeli prošle godine. Za ovaj projekat će iz budžeta Kantona Sarajevo biti obezbijeđen iznos od 700.000 KM , dok je obaveza Općine Centar da obezbijedi 300.000 KM, što će u konačnici projekat vrijediti 1.000.000 KM. Pored ovog također ove godine planiramo započeti projekat, u vrijednosti od 1.270.000 KM, za izgradnju nove saobraćajnice i nove vodovodne i kanalizacione mreže, te elektro mreže, gasne infrastrukture i telekomunikacijske mreže za potrebe Inovacijsko-tehnološkog parka na Šipu, što će ovaj dio općine Centar učiniti interesantniji za stanovanje i pokretanje biznisa, objasnio je načelnik Mandić. 

 

Prema odredbama potpisanog sporazuma obaveze Općine Centar, osim da obezbijedi dio finansijskih sredstava, također su da pribavi sve potrebne dozvole za izvođenje radova i da riješi imovinsko-pravne odnose na trasi projekta, te da provede proceduru izbora najpovoljnijeg izvođača radova, sa kojim će potpisati ugovor za izvođenje radova. 

 

-Namjera našeg ministarstva je bila da se ovi sporazumi potpišu što prije u kalendarskoj godini  kako bi općine imale dovoljno vremena da provedu potrebne procedure i okončaju ove projekte do kraja ove kalendarske godine.  Radi se o kapitalnim projektima gdje je prvenstveno namjera poboljšanje uslova vodosnabdijevanja i odvodnje otpadnih voda u Kantonu Sarajevo u vrijednosti od preko 7,5 miliona KM. Odabrane projekte su predlagali predstavnici općina našeg kantona, kazao je ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Bojan Bošnjak nakon današnjeg potpisivanja sporazuma. Vlada Kantona Sarajevo je na 19. sjednici održanoj 4. aprila 2024. godine, donijela Program utroška sredstava prikupljenih po osnovu vodnih naknada Ministarstva komunalne,privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo za 2024. godinu za projekte vodosnabdijevanja i odvodnje otpadnih voda,  na osnovu čega su danas potpisani sporazumi. Za nadzor ovih projekata zadužen je Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo.

30.04.2024.
OBILJEŽAVANJE DANA OPĆINE CENTAR 2.- 9. MAJA
Polaganje cvijeća na mezarju Kovači i spomen obilježja 2. maja
30.04.2024.
CENTAR KULTURE I MLADIH OPĆINE CENTAR
Završen 27. festival komedije „Smijeh je lijek“
Više vijesti