U SKLOPU PROJEKTA „URBANA POLJOPRIVREDA“

Održana završna manifestacija

Danas je u prostorijama Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta održana završna manifestacija „Veliki odmor u urbanom vrtu“ za učenike osnovnih škola u okviru projekta Općine Centar „Urbana poljoprivreda“, a koji implementira ova visokoškolska ustanova.

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić je zajedno sa pomoćnicom za privredu i poslovne prostore Neirom Mlinarević prisustvovao današnjoj manifestaciji.

-Ovo je projekat u koji smo stidljivo krenuli, jer opština Centar po svom geografskom položaju nije mjesto gdje ima puno potencijala za poljoprivredu i proizvodnju, ali projektom „Urbana poljoprivreda“ su ova djeca zajedno sa stručnim nadzorom pokazali da se sa malo ulaganja može napraviti puno rezultata. Danas je ujedno u Dan planete zemlje, a svi smo svjesni kako nam se uslovi života stalno pogoršavaju, koliko je zagađenje i vazduha i tla. Ljudi se u zadnje vrijeme sve više okreću prema sopstvenoj proizvodnji hrane. Priroda reaguje kada joj date ljubav, ona vam ona to višestruko vraća, u što su se naša djeca kroz projekat „Urbana poljoprivreda“ i uvjerila, kazao je načelnik Mandić. 

 

Projekat „Urbana poljoprivreda“ ima za cilj da učenicima osnovnih škola prezentira značenje eko vrta u teoriji, način proizvodnje voća i povrća po principima ekološke poljoprivrede u urbanim sredinama, promovisanje zdravih zdravstvenih navika, podizanje svijesti o važnosti zaštite okoliša, proizvodnje zdravstveno ispravne hrane, te socijalizaciju djece kroz osiguranje hrane za socijalno ugrožene. 

 

Jedna od učesnica projekta je i učenica OŠ Mehmed Kapetanović Ljubušak Nađa Dautbegović.

-Moj utisak jeste, da ako mi radimo dobro zemlji, ona će nama duplo više uzvratiti, a kroz projekat smo to i naučili, poručila je učenica Dautbegović.

 

Da podsjetimo, iz budžeta Općine Centar prošle godine izdvojeno je 45.000 KM Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu za implementaciju projekta „Urbana poljoprivreda“ u pet osnovnih škola na području općine Centar i to „Hasan Kaimija“, „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“, „Nafija Sarajlić“, „Alija Nametak“ i „Šip“ gdje su u školskim dvorištima postavljeni su plastenici u kojima su djeca sadila sadnice paradajza, paprika, jagoda, ljekovitog i začinskog bilja, ali i cvijeća.

 

Svoju podršku projektu „Urbana poljoprivreda“ dao je i sam rektor Univerziteta u Sarajevu prof.dr. Rifat Škrijelj, koji je prisustvovao današnjoj završnoj manifestaciji zajedno sa domaćinom dekanom Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Muhamedom Brkom.

03.05.2024.
OBILJEŽAVANJE DANA OPĆINE CENTAR OD 2. DO 9. MAJA
Položeno cvijeće na spomen-obilježja
03.05.2024.
U EVROPSKOJ KUĆI KULTURE I NACIONALNIH MANJINA
Otvorenje izložbe Ade Sivac
Više vijesti